Hrvoje Burić: “Potrebno je aktivirati imovinu Grada Rijeke. Jako puno poslovnih prostora je prazno”

25

Kandidat nezavisne liste Bura za riječkog gradonačelnika Hrvoje Burić na konferenciji za medije predstavio je mjere za pomoć poduzetništvu. “Riječku javnost smo već izvijestili o novom kolodvoru na Delti i predložili neke od mjera demografske obnove, a sad predstavljamo bitne točne programa za razvoj poduzetništva”, kazao je Burić u uvodnom dijelu.

Burić je najavio osnivanje fonda koji će pomagati malim poduzetnicima i onima koji tek kreću u taj pothvat: “Prva važna stvar je fond za poduzetnike. On će se odnositi na start-up tvrtke i poduzetnike s padom prihoda većim od 20 posto zbog koronakrize. Također će se odnositi na mikro i malo poduzetništvo, na to će biti naglasak. Svaka start-up tvrtka mora imati cjelogodišnje poslovanje. Ako se tvrtka osnuje danas, ona mora poslovati cijelu 2021. godinu, a ni to joj neće biti dovoljno dobiti kredit od banke, nego mora raditi i cijelu 2022. Tek 2023. bi mogla dobiti neku potporu od banke. Takve tvrtke su vrlo oštećene i praktički osuđene na samo-snalaženje na hrvatskom tržištu. Ovakav jedan fond bi im pomagao. Riječka razvojna agencija Porin nije polučila nikakve rezultate, to je tvrtka koja posluje u gubitku i koja svake godine ima preko milijun kuna minusa koji se pokriva iz gradskog proračuna”, prenosi Fiuman.

Određene mjere odnosile bi se na promjenu politike početnih cijena gradskih poslovnih prostora: “Potrebno je aktivirati imovinu Grada Rijeke. Jako puno poslovnih prostora je prazno. Naša stranka se nalazi u ovom prostoru koji kao početnu cijenu za udrugu ima 3 eura/m2, a za uslužnu djelatnost je 10 eura /m2. Na prvoj sjednici Gradskog vijeća predložit ćemo da se usvoji minimalna cijena od 3 eura/m2, a tu smo otvoreni za razgovore sa svima u Vijeću kako bi nas podržali. Time će se imovina Grada Rijeke staviti u funkciju, a tržište će samo odrediti veću cijenu. Treba se prilagoditi tržištu i krenuti s minimalnom cijenom. Grad će dobiti novac kroz najam, prostor će se održavati, a moći će se zapošljavati ljudi. Treba porezno rasteretiti dohodak. To mislimo učiniti smanjenjem prireza poreza za dohodak koji sada iznosi maksimalnih 15 posto. Treba ga smanjiti na 10 posto. Time poduzetnicima šaljemo poruku da ih želimo porezno rasteretiti. To je isključivo prihod gradskog proračuna. Kao kandidat šaljem poruku da želimo smanjiti takav porez. To je rasterećenje na plaću, odričemo se prihoda u proračunu kako bi poduzetnici mogli lakše zapošljavati”, prenosi Fiuman.

Komentari