Hrvatsku zapljusnule izbjegličke kolone

104

Nakon što je Mađarska u potpunosti zatvorila svoju granicu sa Srbijom, te na graničnom prijelazu Horgos se čak i sukobila s izbjeglicama i migrantima, oni su se okrenuli, očekivano, prema Hrvatskoj. Dok Orban najavljuje podizanje žičanog zida prema Hrvatskoj, premijer Milanović našao se citiran u svjetskim medijima zbog izjava o spremnosti Hrvatske da primi izbjeglice na puno humaniji način i osigura daljnji prolaz.

Do ovog jutra u Hrvatsku je ušlo preko 6200 ljudi, nove tisuće dolaze

Svijet su obišle i slike hrvatskih policajaca i djelatnika crvenog križa i Prve pomoći koji su ljude dočekali spremni. Pitanje je međutim kolika će “navala” biti u idućim danima, kolike su rezerve pomoći (spominje se kako su robne rezerve dovoljne za nekoliko tjedana) te kako će se postaviti druge EU zemlje, napose Slovenija i Austrija, koje bi mogle zatvoriti svoje granice i tako prisiliti izbjegle na ostanak u Hrvatskoj barem neko vrijeme.

Ono što je sada najbitnije jest pokazati odgovornost prilikom davanja izjava i postupanja prema tim ljudima, kao i neširenje panike na bilo koji način. Koliko će to biti u stanju predstavnici vlasti na lokalnoj i državnoj razini, ali i mediji, te koliko će EU priskočiti u pomoć, saznat ćemo jako brzo

Fotograf Associated Pressa Matthias Schrader snimio je ovu impresivnu, ali i sjetnu fotografiju izbjeglica na putu kroz polja nedaleko Tovarnika.

Komentari