Hrvatski znanstvenici o ruskom cjepivu protiv Covid-19: Sigurno nećemo koristiti rusko cjepivo

22

Za RTL Danas epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer komentirala je rusko cjepivo:

Rusko ministarstvo zdravlja je odobrilo to cjepivo, međutim nema znanstvenih dokaza za to cjepivo. Čak nije niti na listi Svjetske zdravstvene organizacije. Prema WHO-u cjepivo je trenutno u prvoj fazi kliničkih ispitivanja. Ta se ispitivanja sastoje od četiri faze, tek nakon treće faze cjepivo se može registrirati za širu uporabu. U prvoj fazi se koristi od 6 do 10 ili zdravih dobrovoljaca ili teško bolesnih ljudi. U ovom slučaju koliko je zasad poznato, cjepivo je primilo 67 osoba. To je puno premalo da donosimo bilo kakve zaključke, a kamoli da govorimo o nekakvoj sigurnosti i učinkovitosti za naše pacijente.”

Pitanje koje je postavljeno epidemiologinji vezano je uz mogućnost korištenja ruskog cjepiva u Hrvatskoj, na što je ona kazala: “Ni slučajno. Vrlo teško to ovako piše po medijima da bi oni počeli cjepivo koristiti u listopadu što mi je puno preoptimistično, nerealno jer se dobro zna koliko traje ispitivanje cjepiva. Oni su navodno u petom mjesecu počeli s kliničkim studijama, do 10. mjeseca to je skoro pa nemoguće. Hrvatska, gotovo sam sigurna, neće koristiti to cjepivo. Imam kćer, ja je sigurno ne bih cijepila tim cjepivom. Kad cjepivo bude sigurno, učinkovito, znanstveno dokazano, svakako ću i ja svoju djecu cijepiti.”

Ujedno, oglasio se i Ivan Đikić: “Sadašnja ispitivanja su bila vrlo kratka tako da to budi jedno pitanje koliko stvarno znamo o tom cjepivu i koliko možemo biti sigurni da je djelotvorno, a istovremeno i neštetno. Bilo bi potrebno vidjeti klinička ispitivanja na većem broju ljudi. Sva ispitivanja koja se momentalno vrše trebaju biti rađena kroz suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom tako da bi oni zajednički mogli planirati budućnost. Radi li se tu o cjepivima ili lijekovima – nije važno. Zato bi bilo neophodno da cjepivo prođe kroz fazu dijeljenja informacija.”

Rusko cjepivo protiv Covid-19 komentirao je i Gordan Lauc: “Kako je cjepivo nešto što se daje zdravim ljudima, iznimno je važno da bude detaljno provjereno kako bismo bili potpuno sigurni da je učinkovito i sigurno. Za rusko cjepivo nisu javno objavljeni rezultati ispitivanja pa ne možemo znati je li to doista tako.”

Izvor: RTL Danas

Komentari