Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio recepte za roštilj, salatu i sladoled uz tri ključna savjeta za zdravo ljeto!

33

Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljeni su recepti za zdravu prehranu tijekom ljetnih mjeseci kao i tri ključna savjeta za zdravo ljeto.

Ljetne vrućine imaju snažan utjecaj na stanje našeg organizma. Visoke temperature zraka uzrokuju pojačano znojenje, a time i povećan gubitak tjelesne tekućine i elektrolita. Rajčica, krastavac, paprika, zeleno lisnato povrće, lubenica, dinja i breskva koji su bogati vodom, vitaminima i mineralima čine idealan ljetni obrok. Vrijeme je da uživamo u laganim, osvježavajućim i raznobojnim obrocima koji se brzo pripremaju. Umjesto slane, masne i teške hrane na stolu neka se nađu šarene salate, tople i hladne juhe, svježi voćni i povrtni sokovi“, poručuju iz HZJZ-a.

Salate

Kombinirajte povrće s mesom kao što su piletina ili puretina, ribom, žitaricama, rižom, tjesteninom i voćem, začinite s malo maslinova ili bučina ulja i limunova soka te uživajte u svježini i bogatstvu okusa, istakli su iz HZJZ-a.

Roštilj

Za ljubitelje roštilja HZJZ predlaže, osim tradicionalnih jela, ribu na žaru ili sezonsko povrće, a podijelili su i nekoliko savjeta za pripremu roštilja.

– Izbjegavajte koristiti drva bogata smolom i spriječite kapanje masnoće na izvor topline jer se tako stvaraju štetni kemijski spojevi.

– Marinada uvelike doprinosi okusu jela, ali i omekšavanju mesa. Mariniranje mesa za roštilj u trajanju od 30 minuta u limunovu soku, octu, začinima (poput ružmarina, kadulje, senfa, metvice…) smanjuje stvaranje štetnih spojeva koji su prisutni u pregorenim dijelovima mesa.

– Pazite da hranu pečete dovoljno dugo jer dobro pečena hrana smanjuje mogućnost zaraze uzročnicima bolesti.

Uz tradicionalna jela s roštilja, ispecite ribu na žaru ili sezonsko povrće (npr. tikvice, paprike, rajčice, kukuruz…). Visoka toplina pripreme tek je dijelom zaslužna za jedinstveni okus hrane pripremljene na roštilju, koji je za mnoge nenadmašiv.

Sladoled

Nadalje, naveli su kako se ljeto ne može zamisliti bez sladoleda te priložili recept za sladoled od malina budući da su klasični sladoledi puni šećera. “Komadići banane, bobice grožđa ili bobičasto voće osvježit će nas i zasladiti. Za uživanje u mliječnoj, kremastoj poslastici potrebno je smiksati smrznute komadiće voća s ohlađenim jogurtom.

U nastavku se nalazi i recept za sladoled:

3 šalice malina

2/3 šalice grčkog jogurta

Med (prema potrebi)

Zaleđene maline miksamo s ohlađenim jogurtom (štapnim mikserom ili u blenderu) do kremaste strukture, prema potrebi zasladimo s malo meda ili stevije. Grčki jogurt možemo zamijeniti sojinim jogurtom ili jogurtom bez laktoze.

Kremasta banana

1 banana

1 šalica voća prema želji ili 1 žlica kakaa

Med (prema potrebi)

Banana je odlična podloga za sladolede. Zrelu bananu izrežemo na kolutove i zaledimo. Zaleđene komadiće izvadimo iz zamrzivača i ostavimo 3 – 5 minuta na sobnoj temperaturi, a potom miksamo štapnim mikserom do ukusne kreme. Za različite okuse bananu kombiniramo sa šalicom zaleđenih malina, jagoda, borovnica ili kockica ananasa, a za čokoladni desert kremi od banane treba dodati žlicu kakaa. Prema potrebi zasladimo s malo meda ili stevije.

Naposljetku, HZJZ poručuje: Kad osjetite žeđ, već ste dehidrirali. Sasvim mala dehidracija može prouzročiti glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije, a kako biste utažili žeđ, u nastavku se nalazi recept za aromatiziranu vodu.

Aromatizirana voda s narančom i mentom

1 litra vode

2 naranče izrezane na kolutove ( s korom ako su ekološki uzgojene)

Šaka mente ili matičnjaka

Pomiješati sastojke i ohladiti u hladnjaku.

Aromatizirana voda s krastavcem i borovicama

1 litra vode

1 veći krastavac, izrezan na kolutove

Pola šalice borovnica ( malina ili jagoda)

Pomiješati sastojke i ohladiti u hladnjaku.

 

Komentari