Hrvatski učenici na matematičkoj olimpijadi u Rusiji ostvarili povijesni rezultat: Među njima i Riječanin iz GAM-a

290

Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Sankt Peterburgu hrvatski učenici osvojili su zlatnu, dvije srebrne i tri brončane medalje. Zlatna medalja pripala je Bernardu Inkretu iz XV. zagrebačke gimnazije, srebro Krešimiru Nežmahu i Ivanu Vojnoviću, a bronce Andreju Čizmareviću, Dorijanu Lendvaju i Jakovu Ljubičiću.

Andrej Čizmarević, maturant Gimnazije Andrije Mohorovičića osvojio je brončanu medalju na Svjetskoj matematičkoj olimpijadi u Rusiji. 

Hrvatska se tako plasirala na 21. mjesto među 107 država sudionica, a samo natjecanje održano je 19. i 20. srpnja u online obliku uz poseban nadzor. Učenici su dva dana po 4.5 sati rješavali tri zadatka različite težine, a bitno je napomenuti da je najlakši zadatak mnogo kompleksniji od uobičajenog nastavnog gradiva matematike. Hrvatski natjecatelji, od kojih četvorica dolaze iz XV. zagrebačke gimnazije, jedan iz zagrebačke gimnazije Lucijan Vranjin i jedan iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci, ispite su rješavali na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a ekipu su vodili Matija Bašić, Ilko Brnetić i Josip Pupić, javlja Index.  

Komentari