Hrvatski turistički sektor iznio plan otvaranja turističkih objekta i preporuke za putovanja turista u Hrvatsku

35

Hrvatski turistički sektor putem Hrvatske udruge turizma iznio je plan otvaranje turističkih objekata i preporuke za putovanja u Hrvatsku. U planu se predviđa otvaranje kampova u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te nekih hotela do kraja svibnja, dok se u lipnju očekuje potpuno otvaranje većina hotela i turističkih usluga.

Prilikom ulaska u Hrvatsku turisti trebaju imati potvrdu rezervacije smještaja, a na granici dobivaju upute za siguran boravak u Hrvatskoj. Nadalje, uskoro će biti lansirana aplikacija i fast line kojom će turisti moći najaviti svoj dolazak te smanjiti čekanje na granici. Prilikom ulaska u zemlju turisti trebaju predočiti jedan od navedenih dokumenata: rezervaciju smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta, ugovor o zakupu u kampu, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma ili vaučer putničke agencije. U potvrdi rezervacije smještaja treba biti navedeno mjesto i adresa smještajnog objekta, kontakt i duljinu boravka. Od ostalih razloga za ulazak u Hrvatsku uvažavaju se neodgodivi osobni razlozi, poslovni razlozi, gospodarski interes: poziv gospodarskog subjekta, interes gospodarskog subjekta za dolazak pojedinca, poziv na poslovni sastanak, vlasništvo nad nekretninom ili plovilom (ili nositelj leasinga za plovilo), vlasništvo nad trgovačkim društvom ili članstvo u upravi trgovačkog društva. Sva dodatna pitanja turisti mogu saznati upitom na e-mail adresu uzg.covid@mup.hr.

Svi standardi sigurnosti implementirani su u smještajne objekte, restorane i turističke sadržaje prema preporukama epidemiologa. Hrvatska udruga turizma kazala je: „Hrvatska je cijelo vrijeme trajanja epidemije vrlo efikasno upravljala krizom, te je prema ocjenama međunarodnih organizacija jedna od najuspješnijih zemalja u borbi s Covid-19 epidemijom. Novi slučajevi zaraze trenutno se pojavljuju samo sporadično te Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija na Mediteranu. Zdravstveni sustav i sustav javne zaštite u Hrvatskoj su odlično reagirali na krizu i suzbili širenje epidemije. Hrvatski zdravstveni sustav kapacitetima je spreman za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne pojave virusa.“

Komentari