Hrvatska ulazi u Schengen: Objavljeno kad ćemo bez kontrole prelaziti granicu

54
granica

Vijeće EU danas je predložilo ukidanje graničnih kontrola na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora. Odluka bi stupila na snagu 1. siječnja 2023. godine. U zračnim lukama bi odluka stupina na snagu 26. ožujka 2023. godine.

Odluka je o pokretanju postupka donesena je u srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici država članica EU-a. Hrvatska bi tako u desetoj godini svoga članstva u EU-u trebala istodobno postati članicom Schengenskog prostora i eurozone, dviju najtješnjih integracija koje čine jezgru cijele Unije.

Vijeće Europske unije poslalo je u srijedu nacrt odluke o “punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj” u Europski parlament uz popratno pismo predsjednici Parlamenta Roberti Metsoli u kojem se traži dostava mišljenja što je moguće prije. Procedura odlučivanja o pristupu u Schengenski prostor predviđa da se prije konačne odluke Vijeća EU-a zatraži mišljenje Europskog parlamenta, donosi Dnevnik.hr.

L.B.

Komentari