Hrvatska u ljeto ulazi nespremna?

10

Hrvatska se nalazi među najsporijim zemljama kada govorimo o cijepljenju. Većina članica EU do kraja lipnja će cijepiti više od 55 % stanovništva, dok će Hrvatska prema procjenama do tada procijepiti tek 45,3 %, pokazuju podaci dokumenta Europske komisije koje je objavio Bloomberg. Jedan od razloga je što je Hrvatska naručila najveće količine cjepiva, čak 2,7 milijuna doza od AstraZenece koja je Europi isporučila tek trećinu doza. Ipak, dana 14. travnja Hrvatska očekuje prvih 7150 doza tvrtke cjepiva Johnson & Johnson koje se daje u jednoj dozi.

Cilj EU je do kraja ljeta cijepiti 70 % odraslog stanovništva što je oko 55 do 60 % populacije kako bi u jesen ušli bez straha od novog vala. Kraj lipnja je nemjerljivo važan datum jer to Hrvatskoj predstavlja ulazak u sezonu, desetina tisuća građana živi od turizma i to je dio godine o kojem ovisi dobar dio BDP-a.

Malta je europska rekorderka koja će do ljeta cijepiti 93,1 % svojih građana, a slijede je Danska sa 79,9 %, Nizozemska sa 64,6 %, Njemačka sa 61 % te Francuska sa 58,2 %. Europski cilj dostići će i Austrija, Slovačka i Češka, a najlošija je Bugarska sa 45 %, prenosi Poslovni.hr.

Hrvatska u ljetnu sezonu ulazi s manje od pola procijepljenog stanovništva, a turisti koji dolaze, pogotovo oni iz zemalja gdje je dinamika cijepljenja uspješnija, birat će destinacije gdje se osjećaju sigurno.  S obzirom na to, postavlja se pitanje hoće li slogan „Safe stay in Croatia“ biti promašen kao i cilj cijepljenja?

Komentari