Hrvatska protiv UN-ove rezolucije o primirju u Gazi

75
no war

Rezolucija UN-a kojom se traži humanitarno primirje u Gazi ne spominje da je Hamas izvršio “teroristički napad” na Izrael te da je odgovoran za “pokolj civila” u Izraelu zbog čega je Hrvatska bila protiv takve rezolucije, priopćilo je u subotu hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine, kao što se ni ne zahtjeva bezuvjetno puštanje talaca. Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju“, stoji u priopćenju MVEP-a.

U slučaju predmetne rezolucije, Hrvatska nije mogla podržati nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Židova nakon Drugog svjetskog rata”, dodaje se.

Ministarstvo vanjskih poslova odbacuje tumačenja da je Hrvatska glasanjem protiv rezolucije “ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva” te podsjeća da je hrvatska vlada još prošloga tjedna uputila humanitarnu pomoć u iznosu od 250.000 eura stanovnicima Pojasa Gaze.

MVEP podsjeća i da je Hrvatska podržala usvojeni zaključak Europskog vijeća kojim se predlažu “humanitarne pauze” kako bi civili u Pojasu Gaze dobili pomoć, a da istovremeno Hamas ne dobije podršku.

Stajalište Hrvatske je od početka osuda terorističkog napada Hamasa, pri čemu Izrael ima pravo na sigurnost i samoobranu “uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva”, navodi MVEP.

Istodobno, Hrvatska ostaje čvrsto posvećena međunarodnim naporima usmjerenima prema sprječavanju daljnje regionalne eskalacije trenutne krize“, zaključuje MVEP.

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se traži “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi. Protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska.

Dokument, sastavljen pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja, stavljen je na glasanje na izvanrednoj sjednici Općoj skupštini UN-a na kojoj se raspravljalo o gotovo trotjednom ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je započeo nakon brutalnog napada militanata Hamasa na izraelske civile 7. listopada.

Četrnaest zemalja glasalo je protiv tako sročene rezolucije. Uz Izrael i SAD, među njima je bila i Hrvatska. Od članica EU-a pridružile su im se Austrija, Mađarska i Češka.

Većina članica EU-a bila je suzdržana, ali to nije spriječilo Francusku, Španjolsku, Sloveniju, Portugal, Irsku i Belgiju da budu “za”.

Komentari