Hrvatska policija nasilno vraća migrante, snimila ih švicarska televizija

27

Švicarska je televizija snimila prilog o migrantima koje hrvatska policija nepropisno vraća u Bosnu. Za Televiziju migranti su izjavili da su im policajci razbili mobitele, uzeli novac te su pokazali modrice od navodnih udaraca pendrecima.

Na snimci se vidi kako policija dovozi migrante na granični prijelaz i šalje ih na bosansku stranu. Migranti su se požalili novinarima da su ih policajci zatekli u šumi,  uperili pištolje u njih i ukrcali ih u kombi bez procedure.

Hrvatska se policija već mogla suočiti s optužbama o nasilnom vraćanju migranata s prostora Europske unije, no MUP je naglasio da se s migrantima postupa prema međunarodnim i nacionalnim zakonima. Ministarstvo je iznijelo obrazloženje na snimku da je riječ o “obeshrabrivanju” migranata koji pokušavaju prijeći granicu na mjestu koje nije službeni granični prijelaz.

MUP niječe i optužbu da hrvatski policajci nisu pružali međunarodnu zaštitu migrantima, već su im se, kako su oni prenijeli švicarskoj televiziji, narugali na upit mogu li dobiti azil u Hrvatskoj. Ministarstvo tvrdi da su takve optužbe izraz nezadovoljstva migranata zbog neuspjeha u ilegalnom prelasku granice.

Komentari