Hrvatska naručila novu vrstu cjepiva?

137

Na današnjoj press konferenciji, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objavio je kako će Hrvatska nabaviti novu vrstu cjepiva. Riječ je o proteinskom cjepivu koje proizvodi farmaceutska kompanija Sanofi/GSK.

“Naručili smo oko 300.000 doza inovativnog cjepiva. Dosad smo imali vektorska (AstraZeneca) i mRNA (Pfizer i Moderna), ovo je proteinsko, najavljuje se da će biti jako učinkovito. Dosta je jeftinije od mRNA cjepiva. Kad ga EMA evaluira, znat ćemo više. Druge zemlje su isto naručile, najveće količine je naručila Njemačka. Pretpostavljamo da oni imaju više informacija kad su uzeli toliko cjepiva, pa smo i mi naručili neku manju količinu”, rekao je Capak.

Sanofi razvija cjepivo koje se temelji na sličnoj tehnologiji koju kompanija koristi u izradi cjepiva protiv sezonske gripe. Ovo cjepivo također cilja protein S koji virusu SARS-CoV-2 služi da se veže za stanice i uđe u njih. Kada uđe u stanice, virus se replicira i širi po organizmu. Infekcija potiče obrambeni sustav organizma da razvija protutijela koja će blokirati virus. Cjepivo na temelju proteina S potaknut će odgovor obrambenog sustava a da pritom neće uzrokovati infekciju budući da sadrži samo protein S, a ne i cijeli virus, javlja Index.

Sanofijevo cjepivo trenutno prolazi treću fazu kliničkih ispitivanja, a očekuje se da bi moglo dobiti odobrenje američke FDA-e i europske EMA-e prije kraja 2021.

L.B.

Komentari