Hrvatska ima jedno od najčišćih mora u Europi: čak 93,5 posto vode za kupanje je izvrsne kvalitete

469
Zlatni rat, Bol

Godišnje izvješće o kakvoći vode za kupanje, koje je u utorak objavila Europska agencija za okoliš, pokazuje da je 93,5 posto kupališta u Hrvatskoj tijekom prošle godine dobilo najvišu ocjenu “izvrstan”.

Čak 85 posto plaža diljem Europe kontroliranih tijekom 2017. godine zadovoljilo je najstrože standarde Europske unije te dobilo ocjenu „izvrstan” za kvalitetu vode u kojoj uglavnom nema nikakvih štetnih tvari. To su podaci iz danas objavljenog najnovijeg godišnjeg izvješća o kvaliteti vode za kupanje u Europi. Rezultati su dobar pokazatelj gdje se ovoga ljeta može pronaći najbolja voda za kupanje.

Prošle je godine kontrolirano 21 801 mjesto za kupanje diljem Europe, a od toga se 21 509, odnosno 95,9 posto nalazi u 28 država članica EU-a. Kako se navodi u izvješću Europske agencije za okoliš (EEA) i Europske komisije, gotovo su sve plaže zadovoljile minimalne zahtjeve u skladu s pravilima EU-a. Albanija i Švicarska sudjeluju u tom ispitivanju te su izvijestile o kvaliteti vode na svoja 292 kupališta.

Prema detaljnim rezultatima došlo je do malog pada u broju kupališta u EU-u koja zadovoljavaju najviše standarde za izvrsnu ocjenu. Diljem Europe broj kupališta s „izvrsnom” kvalitetom vode neznatno je smanjen s 85,5 posto u 2016. na 85 posto prošle godine. Slično tomu, postotak kupališta koja su postigla minimalni „zadovoljavajući” status smanjio se s 96,3 na 96,0 posto. Razlog tog neznatnog smanjenja leži u djelovanju ljetnih kiša na rezultate ispitivanja te u promjenama metodologije u Rumunjskoj i Švedskoj.

Ukupan broj mjesta s „lošom” vodom za kupanje u cijelom EU-u, Albaniji i Švicarskoj ostao je uglavnom nepromijenjen u odnosu na 2016., tj. pao je s 1,5 posto u 2016. na 1,4 posto u 2017.

U zadnjih 40 godina kvaliteta vode znatno je bolja

„Europljani se mogu ponositi kvalitetom svoje vode za kupanje. Tu kvalitetu održavamo zahvaljujući dobroj suradnji i stalnom praćenju. Pritom svatko ima određenu ulogu: industrija, lokalna uprava i službe te građani. Drago nam je potvrditi da je europski duh suradnje u području vode za kupanje vrlo živ i ostvaruje dobre rezultate na korist građanima. Ako tome dodamo nedavno predložene mjere za uklanjanje plastike iz naših mora, jasno je da je ovo jako dobra godina za europska mora, jezera i plaže”, izjavio je Karmenu Vella, europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

Izvršni direktor EEA-e Hans Bruyninckx dodao je: „Smanjivanjem onečišćenja vode povećava se dobrobit europskih građana, ali i životinjskog i biljnog svijeta. No ne smijemo se opustiti. Za održavanje čistoće vode za kupanje potrebna je trajna pažnja oblikovatelja politika, stoga je redovito praćenje i ocjenjivanje kupališta i dalje ključna zadaća.”

Kvaliteta vode za kupanje u Europi uvelike se popravila u zadnjih 40 godina otkako je EU-ova Direktiva o vodi za kupanje stupila na snagu, stoga je sve veći broj kupališta koja ne samo zadovoljavaju minimalne standarde kvalitete, već se kvaliteta vode popravila i zadovoljava najviše standarde.

Figure ES 1

U pet je zemalja 95 posto ili više kupališta dobilo „izvrsnu” ocjenu kvalitete vode: Luksemburg, Malta, Cipar, Grčka i Austrija. Sva ispitivana kupališta u Austriji, Belgiji, Cipru, Grčkoj, Hrvatskoj, Latviji, Luksemburgu, Malti, Rumunjskoj, Sloveniji i Švicarskoj imala su 2017. barem zadovoljavajuću kvalitetu vode.

Tri zemlje s najvećim brojem kupališta s „lošom” kvalitetom vode jesu Italija, Francuska  i Španjolska. U državama članicama EU-a najveći postotak „loše” vode za kupanje zabilježen je u Estoniji, Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zašto je važno da vode za kupanje budu čiste

Kupanje na onečišćenim plažama ili jezerima može uzrokovati bolest. Glavni su izvori onečišćenja otpadne vode te procjedne vode s farmi i poljoprivrednih zemljišta. To onečišćenje povećava se tijekom kišnih razdoblja i poplava zbog izlijevanja otpadnih voda i otjecanja onečišćenih drenažnih voda u rijeke i mora. Sve države članice EU-a te Albanija i Švicarska prate svoja kupališta u skladu s odredbama EU-ove Direktive o vodi za kupanje.

Prema propisima kvaliteta voda za kupanje razvrstava se kao „izvrsna”, „dobra”, „zadovoljavajuća” ili „loša”, ovisno o utvrđenim razinama fekalnih bakterija. Ako je voda ocijenjena „lošom”, država članica trebala bi poduzeti određene mjere kao što su zabrana kupanja ili isticanje obavijesti u kojoj se kupanje ne preporučuje, pružanje informacija javnosti i primjerene korektivne mjere.

Komentari