U ponedjeljak je u Bruxellesu potpisan zajednički ugovor Hrvatske i Slovenije o dodjeli nepovratnih sredstava Europske unije za projekt pametnih mreža SINCRO.GRID. Cilj projekta je učinkovita upotreba postojeće elektroenergetske mreže na prostoru Hrvatske i Slovenije, a projekt je sufinanciran u vrijednosti od 40,5 milijuna eura. Ovaj se projekt smatra jednim od 18 ključnih projekata koje je Europska komisija predložila državama članicama, a povezan je s ključnim energetskim infrastrukturnim projekatima.
Projekt SINCRO.GRID koordinira društvo Eles iz Slovenije, a u projektu sudjeluju i hrvatski operater prijenosne mreže HOPS, slovenski operater distribucijske mreže SODO, te hrvatski operater distribucijske mreže HEP-ODS.

Radi se o prvome projektu s područja pametnih mreža koji je sufinanciran iz programa Instrument za povezivanje Europe. Ukupna vrijednost projekta koji, prema riječima koordinatora, predstavlja primjer dobre prekogranične suradnje i dobre prakse na području pametnih mreža, iznosi 88,6 milijuna eura. Na natječaj Europske komisije bilo je prijavljeno 79,4 milijuna opravdanih sredstava iz projekta, a od toga će agencija hrvatskim i slovenskim partnerima dodijeliti 40,5 milijuna eura koji bi trebali biti uloženi u navedeni projekt do 2021. godine.