Hrvatska će surađivati s Kinezima u prevenciji šumskih požara

18

Već ostvarena uspješna suradnja između Hrvatske i Kine produbljuje se u području civilne zaštite. Na održanom sastanku ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića sa zamjenikom ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhuom postignut je dogovor o suradnji.

Na sastanku se otvorila mogućnost suradnje dvaju ministrarstva po pitanju prevencije i sprečavanja, odnosno odgovora na krizne situacije.

Zamjenik ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhao istaknuo je kako je Kina jedna od zemalja s najviše prirodnih nesreća, osobito požara, stoga je naglasak suradnje na prevenciji požara i ostalih katastrofa.

U tom je kontekstu ministar Božinović naglasio da Hrvatska uspostavlja rezervne zračne kapacitete za gašenje šumskih požara kako bi se osigurala pripravnost Europske unije za ovogodišnju sezonu šumskih požara. Predstavio je i tehnologiju hrvatske tvrtke DOK-ING, koja prati zahtjeve u različitim područjima, od razminiranja do gašenja požara.

Zamjenik ministra Fu Jianhao predložio je potpisivanje odgovarajućeg Memoranduma o razumijevanju čime će i službeno biti sklopljena suradnja između Hrvatske i Kine.

Komentari