Hrvati s posvojenom djecom iz Ljubljane krenuli za Zagreb: ‘Evo što nam je bilo najteže!‘

440
zambija
Izvor: Screenshot HRT

Hrvatski državljani i njihova posvojena djeca sletjela su danas nešto prije 15 sati iz Dubaija u Ljubljanu. Potom, iz Ljubljane će ih kombijima Ministarstva vanjskih i europskih poslova i MUP-a prevesti u Zagreb.

“Jako sam sretan, napokon smo ovo dočekali” – rekao je Mladen Subošić za Jutarnji list nakon što je njegov brat Zoran sa suprugom i djetetom sletio u Ljubljanu.

Majka Damira Magića iz Varaždina prvi put je mirna. “Sestra i njezin suprug su otišli po njih u Ljubljanu, a ja ih nestrpljivo očekujem zajedno sa svojom novom unukom. Jedva čekam da ih vidim. Kamen mi je pao sa srca. Osjećaj je radosti, dosad sam bila potištena. Sin i snaha su lijepo i dobro odgojeni i vjerujem da će oni tako odgojiti i svoju curicu, Sad će morati učiti oni njezin i ona njihov jezik jer lijepo je da dijete njeguje i svoju kulturu, a znam da moj sin i njegova supruga neće dozvoliti da zaboravi svoje podrijetlo. Jedva ih čekam sve zajedno zagrliti, to mi je sad prvo unuče“, govori.

“Bilo je to iznimno teško razdoblje u proteklih šest mjeseci i osjećamo veliko olakšanje što se vraćamo kući sa svojom djecom. Čak i u našim najmračnijim danima, nikada nismo gubili nadu da će pravda pobijediti. Željeli bismo izraziti našu srdačnu zahvalnost hrvatskoj Vladi, EU-u, našem zambijskom odvjetničkom timu, kao i dobrim ljudima u Zambiji i Hrvatskoj na njihovoj ljubaznosti i kontinuiranoj podršci tijekom najizazovnijih okolnosti s kojima smo se ikada suočili. Cijenimo što su mediji nastavili biti osjetljivi na našu situaciju u svojim izvještavanjima i molimo vas da poštujete naše pravo na privatnost u nadolazećim danima i tjednima dok želimo ostaviti ovo grozno iskustvo iza nas i započeti svoje živote kao novi roditelji. Hvala vam na razumijevanju i podršci”, poručili su za N1 hrvatski državljani koji su šest mjeseci proveli u Zambiji.

Četvero kongoanske djece, koju su u prosincu prošle godine posvojila četiri hrvatska para, dočekali su veleposlanik RH u Sloveniji te djelatnici Ministarstva socijalne politike i mladih i bit će im pružena psihološka pomoć zbog svega što su prošla zadnjih pola godine. Osmero hrvatskih državljana i njihovo četvero djece napokon će danas popodne biti doma, nakon drame koju su prošli u Zambiji.

“Jako smo sretni, ne možemo još vjerovati da smo došli. Put je dugo trajao, malo smo umorni, ali jako sretni da je sve pozitivno i da smo svih 12 došli”, rekao je kratko Noa Kraljević za HRT.

 

Komentari