Hoćemo li u budućnosti moći jesti dagnje?

80
dagnje

U Novigradskom moru, dogodio se misteriozni pomor dagnji, a uzgajivači sumnjaju da je uzrok parazit.

“Za cirka nekakvih mjesec i po dana to je već bilo pedeset posto štete. Dagnja je bila iscrpljena, nikakva, došle su prve kiše, ja sam moje uzgajalište i spustio na dubinu ali ništa to nije pomoglo. Obraćali smo se na sve adrese, do dana današnjeg nitko se nije obratio nama. Povratnu informaciju nemamo nikakvu. Ni sa savjetom, a kamoli s nekom financijskom podrškom ili bilo čim drugim”, rekao je vlasnik uzgajališta u Maslenici Šime Maruna za HRT.

Pretragom uzoraka na Veterinarskom institutu u Zagrebu pronađen je parazit. Iako nije isti, po svojim karakteristikama podsjeća na onoga koji je problem napravio s periskama. Sve još mora potvrditi Europski referentni laboratorij.

“Radilo bi se prvi put o nalazu tog parazita na dagnjama u Jadranu. I potvrda tog parazita ne bi mogla automatski značiti da je parazit jedini ili samo uzrok nastalih mortaliteta koji su se produžili i sada.”, naglasio je voditelj laboratorija Dražen Oraić, Hrvatski veterinarski institut.

U Ministarstvu poljoprivrede čekaju potvrdu iz Europskog laboratorija. Tek nakon što utvrde o čemu je zapravo riječ, može se početi izrađivati znanstvena studija i tražiti eventualna potpora za ovu štetu.

No, ako je parazit doista uzrok problema, u Veterinarskom institutu kažu da mjere za liječenje ne postoje, a postupak oporavka nasada dugotrajan je i upitan, donosi HRT.

L.B.

Komentari