Hoće li i ostali gradovi zabraniti prodaju kave na kioscima?

316
kiosk

Na sjednici Gradskog vijeća Pule usvojena je nova Odluka o komunalnom redu, koja je stupila na snagu 23. studenog. Naime, Odlukom se zabranjuje prodaja pića na kioscima, javlja Glas Istre.

Ipak, kiosci za sada ne primjenjuju ovu odluku jer, kako kažu, nisu dobili službeni dopis. Iz Grada kažu da vlasnici imaju “razuman rok prilagodbe budući da će se 1. siječnja 2022. godine izdavati nova rješenja koja će biti u skladu s novom odlukom”.

Iz Komunalne palače objasnili su zbog čega je donesena ova odluka: “Grad Pula je pri utvrđivanju zabrane prodaje pića i kave u sklopu lokacija kioska za obavljanje djelatnosti prodaje duhanskih proizvoda vodio računa o tome da navedena prodaja u kioscima ne bi trebala ugrožavati rad u ugostiteljskim objektima u čvrstim građevinama, odnosno poslovnim prostorima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost. Intencija Grada bila je da se obavljanje ugostiteljske djelatnosti usmjerava na kvalitetniju razinu, u okviru odgovarajuće opremljenih poslovnih prostora, čije funkcioniranje podrazumijeva i ulaganje znatnih sredstava u odgovarajuću ponudu te plaćanje propisanih pristojbi (spomenička renta i slično). Slijedom navedenog, želimo istaknuti da se Grad pri donošenju navedenih odredbi prvenstveno rukovodio potrebom da se osiguraju preduvjeti za postizanje adekvatne kvalitete ugostiteljske ponude te zaštite poslovnih subjekata u fiksnim objektima. Naime, na takav bi se način veći dio javnih, otvorenih prostora, postepeno mogao početi uređivati, odnosno opremati, pa tako i koristiti kao javni, otvoreni prostor u pravom smislu riječi namijenjen okupljanju, druženju, općenito socijalizaciji”, objašnjavaju iz Komunalne palače.

Kao što je to poznato, kiosci nude puno usluga, a mnogi bi rekli čak i previše. Naime, na kioscima možete kupiti kavu, platiti račun, odigrati lutriju, kupiti slatkiše, produžiti pokaznu kartu za autobus… Kiosci su postali zamjena za banke, lutriju, poštu, pa i ugostiteljske objekte. Stoga, mnogi smatraju kako ova odluka neće narušiti poslovanje kioska. Puljanin Franko Ivošić za Glas Istre kazao je: “Onaj tko hoće u kafić, ići će sjesti. Glupa je logika da su kiosci konkurencija ugostiteljskim objektima. U kafić se ljudi odlaze družiti, to je društveni događaj, a na kiosku se kupuje kad ste u žurbi.” Pula je krenula s ovom odlukom, a postavlja se pitanje hoće li i ostali gradovi krenuti ovim stopama?

L.B.

Komentari