Hipotetički scenarij: Hoće li zavladati nestašica hrane u Europi ukoliko se pandemija nastavi?

103

Odmah po proglašenju epidemije koronavirusa krenulo je skladištenje hrane i kupovanje zaliha. Epidemija koronavirusa dovela je do karantene, prekida linija snabdijevanja, zatvaranja niza sektora i obustavljanja niza djelatnosti. Logično pitanje glasi: Hoće li Europa u slučaju nastavka trenutnih mjera imati dovoljno hrane?

Portal Politico kaže da Europa neće gladovati, ali da epidemija otežava dolazak namirnica u trgovine. Predsjednik Nestlea za odnose s vladama Bart Vandewaetere kaže da njihovi proizvodi stižu s odgodom do skladišta trgovina zbog uvedenih mjera predostrožnosti. David Coleman iz Mars INC. ističe da je u tijeku „krizno upravljanje“ koje se nastaviti, no Europljani neće ostati bez hrane.

S druge strane, UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu predviđa povremene nestašice određenih proizvoda već krajem travnja i u svibnju poput povrća, no poskupljenja hrane u ovakvoj situaciji nisu na vidiku.

Njemačka televizija ARD jučer je izvijestila o nedostatku sezonskih radnika u poljoprivredi. Prisjetimo se, njemačka poljoprivreda ovisi o 300 000 sezonskih radnika koji sada nema zbog toga što su se vratili u svoje matične zemlje uslijed izbijanja epidemije koronavirusa. U Njemačkoj je poljoprivreda opisana kao „sistemski važna djelatnost“, a trenutno se razmatra uključivanje nezaposlenih i tražitelja azila u predstojeće berbe. Problem koji se ovdje javlja jest neiskusnost takvih ljudi. Zbog toga ARD zaključuju da je moguće da će izbor povrća postati sužen, no da to ne znači da ga neće biti.

U Europi zbog epidemije koronavirusa moguć je scenarij jednak kao i u Kini – da će sjetva kasniti, a žetva biti slaba zbog nedostatka radnika.

Prisjetimo se i da je Kina kao najveći proizvođač prehrambenih proizvoda, uz Vijetnam, zabranila i izvoz riže iz svojih zemalja. Profesor ekonomije Cheng Guiqian sa Sveučilišta u Tongji u Šangaju kaže: „ako epidemija ne bude učinkovito kontrolirana, slijedi ozbiljna nestašica hrane u cijelom svijetu.“ Osobito će biti pogođene i ugrožene zemlje bez vlastite poljoprivredne proizvodnje jednako kao i zemlje koje uvoze prehrambene proizvode iz samo nekoliko država.

U Europi će se za nekoliko mjeseci osjetiti nestašice nekih prehrambenih proizvoda te se predviđa i poskupljenje proizvoda. Nadalje, neke zemlje Europske Unije već su počele zatvarati svoje granice i uvoditi restrikcije, no prije desetak dana to je riješeno „Zelenom trakom prometa“ koja je zadužena za transport hrane.

Što se tiče Hrvatske, ministar financija Zdravko Marić već je istaknuo kako svih potrepština ima u dovoljnim količinama za više mjeseci i kako nema potrebe za skladištenjem hrane: “Što se tiče zaliha i mogućnosti proizvođača, distributera i maloprodajnih lanaca, govorimo o razdoblju od više mjeseci.” Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar rekao je da Podravka raspolaže višemjesečnim zalihama gotove robe, sirovine i ambalaže: “Mi ćemo kontinuitet proizvodnje osigurati u sljedećim danima i mjesecima, a hrvatska prehrambena industrija, Podravka i Belupo sigurno mogu opskrbiti Hrvatsku da ne ostane ni bez hrane ni lijekova.” Zaključak je da idućih mjeseci ne trebamo strahovati od nestašice hrane, no ono što slijedi nakon toga, nitko ne zna.

Izvor: Index

Komentari