Gradsko vijeće odbilo ponudu za korištenje prava prvokupa Teatra Fenice

20
Foto: V. Karuza Novi list

Gradski vijećnici većinom su glasova odbili ponudu u visini od 11,5 milijuna kuna za korištenje prava prvokupa zgrade kazališta Teatra Fenice. Ponudu je u ime vlasnika, tvrtke Rijekakino, podnio stečajni upravitelj, a Grad Rijeka kao jedinica lokalne samouprave ostvaruje pravo prvokupa budući da se radi o  nekretnini sa svojstvom kulturnog dobra.

Kako je tijekom aktualnog sata istaknuo gradonačelnik Obersnel, iako bi cijena od 11,5 milijuna kuna bila prihvatljiva u nekim drugim okolnostima, u trenutnoj situaciji nije moguće izdvojiti tolika sredstva. Posebice što stečajni zakon traži da iznos plati unutar dana, a jedini načini koje bi Grad mogao eventualno iskoristiti su ili plaćanje na rate ili zaduživanje. Gradonačelnik je kazao kako se nadao da će možda doći do dogovora sa Primorsko-goranskom županijom, no i oni imaju istu odluku o odbijanju ponude na današnjoj sjednici Skupštine.

Gradonačelnik je ukazao na činjenicu da, ako nitko ne podnese ponudu za kupnju, stečajni upravitelj je dužan ponoviti natječaj s nižom cijenom. No, ukazao je kako se ne radi samo o izdvajanju sredstava za kupnju, već i ulaganje u zgradu, za što bi prema prvim procjenama trebalo izdvojiti oko 25 milijuna kuna.
„U svakom slučaju čak i da netko Teatro Fenice kupi, tu zgradu može jedino koristiti kao kino, kazališni ili kongresni centar bez nekih većih intervencija u i na prostoru, a ne za druge komercijalne svrhe, jer je pod zaštitom“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Odluka o odbijanju ponude za ostvarivanje prava prvokupa je donesena s 19 glasova za, protiv je glasovala nezavisna vijećnica Ivona Milinović, a suzdržan je bio vijećnik Hrvoje Burić (NL Bura).

Komentari