Gradonačelnik Obersnel: “Nadam se da se Hod za život neće pretvoriti u hod za infekcijom”

28

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u petak, 26. lipnja na konferenciji za novinare komentirao je ponašanje organizatora Hoda za život u Rijeci, koji unatoč koronavirusu ne odustaju od namjere održavanja u subotu na Klobučarićevom trgu. Prisjetimo se, zagrebački Hod za život je otkazan, a gradonačelnik Rijeke kao analogiju upotrijebio je činjenicu i da je Riječka nadbiskupija odustala od tradicionalne procesije za Dan sv. Vida. Pritom je gradonačelnik Rijeke komentirao: „Nadam se da se Hod za život neće pretvoriti u hod za infekcijom.“

Organizatori Hoda za život poručili su: “Poštovani,

ova godina nosi skromniji „Hod za život“ u Rijeci koji će se dogoditi 27. lipnja 2020. godine u organizaciji Udruge Malaika, a u pogledu očekivanog manjeg broja ljudi koji će se okupiti u znak potpore životu kao temeljnom ljudskom pravu kako bi se ipak dogodilo obilježavanje.

Zahvalni smo svim hodačima iz prijašnjih godina koji će morati odustati od svog dolaska zbog savjesti i odgovornosti jer pripadaju rizičnim skupinama, a sve promatrano u povezanosti sa trenutnim informacijama o širenju COVID-19. Manji broj onih koji će se odazvati, molimo da učine sve po svojoj savjesti kako bi se zaštitili – održavaju razmake i stave zaštitne maske. Epidemiolozi nam povezano sa događajem, ali i općenito, sugeriraju i najavljuju da slijedi jedan period u kojem ćemo morati naučiti prihvaćati modele življenja u suživotu sa koronom. Trenutni savjeti su da se ide ka tzv. „švicarskom modelu“ po kojem svaki pojedinac nosi sam odgovornost za sebe i postupa po vlastitoj savjesti te odgovornost ne može imati jedna osoba ili organizacija za mnoge. Od strane Stožera, MUP-a i Grada Rijeke, trenutno nemamo naputke o zabrani događaja.

Napominjemo da Hod za život ne stavlja na nikog prisilu dolaska objavom da se ide ka realizaciji, već otvoren izbor koji će morati biti vlastita odluka svakog potencijalnog hodača. Sigurnost po zdravlje hodača svakako mora biti na prvom mjestu. Apeliramo da mislimo svatko ponaosob na svoje zdravlje i donesemo vlastitu odgovornu odluku.”

Na Klobučarićevom trgu u Rijeci trebao se u subotu održati i Hod za slobodu, no otkazan je. Organizatori Hoda za slobodu poručili su: „Poštovane građanke i građani Rijeke,

Nakon rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji i informacija o oboljelima u našem gradu, kao inicijativa Građanke i građani Rijeke otkazujemo skup Za slobodu kojim smo vas u subotu 27. lipnja pozvali da se još jednom zajedno izjasnimo za ljudska i ženska prava te autonomiju ženskog tijela, za slobodu mišljenja i djelovanja i protiv tendencija koje navedeno osporavaju a pored ostalog se manifestiraju kroz skup Hod za život.

Iako nas zagovornici ideje o životu “koji počinje začećem i završava prirodnom smrću” manipulativnim i besmislenim izvrtanjima proglašavaju protivnicima života, činom otkazivanja skupa Za slobodu želimo naglasiti da smo itekako za život. Ne želimo, u ovim čudnim i neizvjesnim vremenima, ugroziti zdravlje i živote vas više od 1.700 koji ste na društvenim mrežama najavili da ćete se okupljanjem založiti za obranu ljudskih i ženskih prava.
Ponosni smo zbog brojnosti i snage vaše podrške našem zajedničkom NE onima koji ljudska prava osporavaju. Još jednom želimo naglasiti da su nama ona važna tijekom cijele godine a ne samo prigodničarski, prije izbora kada se njima, kao temom koja potpiruje nesuglasja, maše pred očima birača, a čemu Hod za život posljednjih godina služi tek kao pojačalo.

104482067_645097619684362_5408790543722846009_o

Ponovit ćemo, ne dozvoljavamo da političari i političarke ulaze u naše živote, obitelji, u naše maternice! Ne dozvoljavamo da se preko žrtava nasilja, preko žrtava silovanja, osvajaju jeftini politički bodovi!

Stoga vas pozivamo na simboličku akciju, kad vremena ne dopuštaju drugačiju: pozivamo vas da u subotu 27.6. U 10 sati ujutro, kad je trebao biti održan skup Za slobodu, na profilima svojih društvenih mreža pokažete da smo tu i objavite našu profilnu fotografiju uz hashtag #zaslobodu!

Naša borba za ravnopravan položaj svih u društvu, za pravo žene da donosi odluke o svome tijelu, za pravo djevojčica na sigurno djetinjstvo, za pravo svih građana da žive slobodno, u skladu sa svojim uvjerenjima, nastavlja se i neće prestati dok god ima potlačenih i neravnopravnih.“

Komentari