Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović povukao s dnevnog reda popis za prodaju gradskih poslovnih prostora

91
sjednica gradskog vijeća

Gradonačelnik Filipović povukao je s dnevnog reda sjednice deset odluka o uvrštavanju na popis poslovnih prostora koji su predmet kupoprodaje.

„Svjestan toga da je ova točka dnevnog reda izazvala dosta rasprave, kako među vijećnicima, tako i u javnosti. Podsjetit ću da se temelj prijedlog odluke nalazi i u našim zakonima, ali i odlukama koje je većinom glasova donijelo ovo Gradsko vijeće početkom 2022. godine. Naime, tada financijska situacija nije bila na razini današnje i situacija je bila takva da smo dio sredstava koje smo uprihodili od prodaje poslovnih prostora usmjerili ka iznalaženju novih mjesta u vrtićima i jaslicama, uz rekonstrukciju određenih objekata koji su bili stavljeni u funkciju odgoja, što je i zadatak jedinica lokalne samouprave“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Naglasio je kako je Gradsko vijeće Grada Rijeke je do sada u pet navrata raspravljalo o odlukama o uvrštenju na Popis poslovnih prostora koji su predmet kupoprodaje sadašnjim zakupnicima. Od 51 poslovnih prostora koji su prijedložni za uvrštenje na popis, 42 poslovna prostora su konačno i uvrštena na popis za prodaju, od čega je 17 poslovnih prostora i prodano sadašnjim zakupcima. Svi oni su, istaknuo je gradonačelnik, ispunili sve kriterije za kupnju poslovnih prostora temeljem odluke, platili sve obveze prema gradu i uredno servisiraju svoje obveze, zapošljavaju ljude i doprinose razvoju našega grada. Tih 17 poslovnih prostora, posebno je naglasio gradonačelnik, predstavljaju tek 1 promil poslovnih prostora koji Grad ima u svom vlasništvu, a od njihove prodaje uprihodovano je 1,44 milijuna eura.

Ne smatram da u ovim odlukama ima išta što nije zasnovano na zakonu i na odlukama Gradskog vijeća, ali zbog razloga dodatnih konzultacija povući ću ovu točku s dnevnog reda, obaviti konzultacije za svaki pojedini prostor s predsjednicima klubova vijećnika i razmotriti da neki od ovih prostora budu predmet rasprave na nekoj od idućih sjednica. Smatram, a to je moje duboko uvjerenje, da se tu radi o pronalaženju balansa između poduzetničke klime u gradu i legitimno iskazanog interesa dugogodišnjih zakupaca, koji plaćaju svoje obveze, zapošljavaju ljude i doprinose razvoju grada, i samoga vlasništva nad tim prostorima“, kazao je gradonačelnik.

Komentari