Grad Rijeka osigurao uskrsnice za umirovljenike s najnižim mirovinama i starije osobe bez prihoda

95
uskrs

Povodom predstojećeg blagdana Uskrsa, Grad Rijeka će i ove godine dodijeliti jednokratnu novčanu pomoć umirovljenicima s najnižim mirovinama i starijim osobama bez redovitih osobnih prihoda.

Uskrsnice u visini od 30 eura (226,04 kuna) bit će krajem ožujka 2023. godine isplaćene umirovljenicima i starijim osobama bez prihoda na njihove tekuće, odnosno zaštićene račune.

Uskrsnice će biti isplaćene umirovljenicima koji već ostvaruju pravo na novčanu pomoć za svakodnevne životne troškove umirovljenika Grada Rijeke, a cenzus za ostvarivanje navedene pomoći je 305,00 eura uz uvjet da ukupni prihodi kućanstva u kojem umirovljenik živi ne prelaze gradski cenzus prihoda utvrđen Odlukom o socijalnoj skrbi, te ako u vlasništvu ili suvlasništvu ima stan ili kuću koja mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor. Također, uskrsnice će biti isplaćene i osobama starijim od 65 godina i osobama koje ispunjavaju uvjet nacionalne naknade za starije osobe, koje već ostvaruju pravo na novčanu pomoć za svakodnevne životne troškove starijih osoba bez osobnog prihoda.

Pomoć će ostvariti ukupno oko 750 umirovljenika i starijih osoba bez redovitog prihoda, a za ovu svrhu je u gradskom proračunu osigurano 25.000,00 eura.

Podsjetimo, Grad Rijeka je prošle, 2022. godine po prvi puta osigurao uskrsnice za umirovljenike i starije osobe bez osobnih prihoda za što je iz gradskog proračuna utrošeno 110.000,00 kuna.

Grad Rijeka je s dodatnom zaštitom najugroženije kategorije umirovljenika započeo još 2005. godine i to dodjeljivanjem poklon-bonova povodom božićnih i novogodišnjih blagdana. Godišnje se dodjeljivalo oko 1.000 poklon bonova, a za ovu je namjenu u proteklih 17 godina izdvojeno preko 5.700.000,00 kuna, odnosno oko 350.000,00 kuna godišnje.

L.B.

Komentari