Gorski kotar: održiva cjelogodišnja destinacija dominira u višim kategorijama

111
Foto: Turistička zajednica Gorskog kotara

Gorski kotar stiže rekordnu 2019. godinu i izrasta u održivu cjelogodišnju destinaciju s dominantno višim i visokim kategorijama pružatelja usluga u turizmu, poručili su predstavnici Turističke zajednice Gorskog kotara na današnjoj konferenciji za medije, koja se održala netom nakon završetka 4. sjednice Skupštine TZ GK.

Gorski kotar doživljava svoj turistički procvat, prošlogodišnji zimski boom nastavio se i s dobrim trendom tijekom ljetne sezone, a očito će i ove zime ponoviti sličan scenarij. Krajem studenoga ove godine Gorski kotar bilježi 36,28% više dolazaka i 32,96% više noćenja domaćih gostiju u odnosu na rekordnu 2019. godinu te su na 97% ostvarenih noćenja i 96% dolazaka u odnosu na spomenuti period. Smještajni kapaciteti više kategorije su popunjeni od 150 do 240 dana godišnje, a izdvajaju se atraktivne kuće za odmor i apartmani.

Vrbovska poljana2
Foto: Turistička zajednica Gorskog kotara

Geografska pozicija, dvadeset minuta vožnje do mora i nešto više od sat vremena vožnje do glavnog grada Gorski kotar čine jedinstvenim planinskim područjem u Europi. Očuvane prirodne ljepote, bogata autohtona gastronomija, atraktivne, planinske outdoor aktivnosti i wellbeing su ključni diferencijatori na osnovu kojih Gorani žele kapitalizirati svoje turističke potencijale.

Destinacija je itekako spremna i atraktivna za investicijski boom, a Gorani stavljaju naglasak na projekte koji potiču razvoj održivog, zelenog i digitalnog turizma. Povoljnu investicijsku klimu stvaraju kroz usmjerenost na razvoj održivog turizma i ulaganja u visokokvalitetne turističke sadržaje te spremnost čelnika goranskih gradova i općina da pomognu investitorima.

Vrbovska poljana4
Foto: Turistička zajednica Gorskog kotara

Sve snage čelnici jedinica lokalne samouprave usmjeravaju na realizaciju Master plana razvoja turizma Gorskog kotara iz kojeg su postavili prioritete na osnovu spremnosti projekata i dokumentacije za daljnje investiranje. Od projekata ističu Centar za posjetitelje Kamačnik u Vrbovskom, Alpine Coaster i šetnicu uz jezero Lepenica u Fužinama, Sportski centar Vrbovska poljana u Mrkoplju, vidikovac Perić u Skradu, uređenje prilaza špilji Lokvarka u Lokvama, šumsku zona Stara Sušica u Ravnoj Gori i sportske terene u Brod Moravicama.

Interes posjetitelja, razvojni planovi regije, stabilne i iznadprosječne ocjene smještajnih kapaciteta Gorskog kotara jasno ukazuju kako turistički i investicijski potencijal destinacije nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Naime posjetitelji su na Airbnbu ocijenili smještajne kapacitete s 4,93 od 5, Bookingu 9.37 od 10, Googleu 4,75 od 5, a Tripadvisoru 4,65 od 5. Slično je ocijenjena i ponuda glavnih goranskih restorana.

Stara Sušica Ravna Gora photo by Stanislav Horaček
Foto: Turistička zajednica Gorskog kotara

Konferenciji za medije prisustvovali su David Bregovac, načelnik Općine Fužine i predsjednik Turističke zajednice Gorskog kotara 2021., Toni Štimac, načelnik Općine Lokve i predsjednik Turističke zajednice Gorskog kotara 2022. te Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara. Naime Statutom TZ GK definirana je rotacija predsjedništva te svaka jedinica lokalne samouprave predsjeda vremenski jednu kalendarsku godinu. Novoosnovoj TZ-i 2022. godine predsjedat će Općina Lokve.

Hrg je sudionicima prezentirao i niz poduzetih aktivnosti tijekom ove godine te predstavio plan za sljedeću godinu. Primarni fokus ove godine bio je komunikacijski pristup domaćem tržištu uz ciljani selektivni zahvat stranih posjetitelja, a u 2022. planira se ozbiljniji iskorak i prema emitivnim tržištima. Posebnu pozornost izazvala je virtualna i kartografska podrška posjetiteljima u destinaciji s naglaskom na atraktivnu i najveću virtualnu šetnju u Hrvatskoj s 168 panorama kojima se promovira destinacija. Hrg je naveo kako posjetitelje očekuje snježni advent te od manifestacija izdvojio Delničku adventsku bajku, Advent u Fužinama, Božićnu bajku u Ravnoj Gori, adventska i božićna događanja u Čabru, Skradu, Brod Moravicama, Mrkoplju, Vrbovskom te Lokvama. Naglasio je i doček Nove godine u podne u Fužinama koji se željno isključuje.

čelimbaša mrkopalj
Foto: Turistička zajednica Gorskog kotara

L.B.

Komentari