Frizeri pitaju: tko ima hrabrosti, viziju i znanja reformirati razvojno ograničavajuće PDV politike?

117
Inicijativa-za-smanjenje-PDV-na-frizerske-usluge1 - prosvjed frizera na Markovom trgu

U vrtlogu nadolazećih parlamentarnih izbora, jedno pitanje munjevito parira političkoj sceni Hrvatske: Koje političke stranke ili koalicije imaju hrabrosti, viziju i znanja da reformiraju rigidne i razvojno ograničavajuće politike upravljanja PDV-om?

Frizerskim salonima u Hrvatskoj stopa PDV-a od 25% onemogućuje daljnji razvoj.  Naime, Hrvatska ima najveću stopu PDV-a na frizerske usluge u regiji i drugu najveću u Europi. U Sloveniji PDV na frizerske usluge iznosi 9,5%, u Bosni i Hercegovini je 17%, a u Srbiji 20%. Među EU zemljama s nižom stopom PDV-a su Poljska (8%), Češka (10%), Nizozemska (9%), Cipar (5%), Luksemburg (8%) Irska (13,5%), i dr.

U proteklih pet godina grupa vlasnika frizerskih salona tražila je od Vlade i Ministarstva financija uvođenje niže stope PDV-a od 13%, no do konkretnog rješenja nije još došlo. Ne traži se nešto što je nerealno ili nije usklađeno s EU. Smanjenje PDV-a za frizerske usluge moguće je kroz usklađivanje s Direktivom Vijeća 2006/112/EZ od 28. studenoga 2006. o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost.

Zanima nas imaju li političke opcije u svojim programima jasan plan poreznog rasterećenja intenzivnog rada rukama i smanjenje PDV-a na frizerke usluge s 25% na 13% kako bi se salonima omogućio daljnji napredak, što je odraz zdravog tržišta, pita Ivica Pavlačić u ime neovisne grupe vlasnika hrvatskih frizerskih salona i vlasnik frizerskog salona Merlinka iz Karlovca.

Ivica Pavlačić

Izgleda da su političke stranke zaboravile na značajnu ulogu koju ovi mali poduzetnici igraju u društvu. Zato pozivamo sve stranke da jasno iznesu svoje stavove i planove o smanjenju PDV-a na frizerske usluge. Hoće li se usuditi olakšati ovaj teret i time potaknuti rast i razvoj ne samo frizerskih salona, već i šireg gospodarstva?

Reforma PDV-a mnogo je više od tehničkog prilagođavanja poreznih stopa; predstavlja simbol političke volje koja promovira održiv rast, potiče inovacije i podržava malo i srednje poduzetništvo, koje je kralježnica hrvatskog gospodarstva. Niz je prijedloga koje struka može predložiti političkim akterima koji imaju viziju održivog razvoja, uz naravno snižavanje stope PDV-a, kako bi se razvila struka.

No PDV je ključan i  ne radi se samo o brojkama. Radi se o životima, obiteljima i budućnosti mladih ljudi koji traže svoje mjesto na tržištu rada. Hrvatska se trenutno koprca u gospodarskom zastoju, a smanjenje PDV-a za frizerske usluge moglo bi biti upravo ona iskra koja je potrebna za poticanje gospodarske aktivnosti. Frizerska djelatnost i pružanje frizerskih usluga imaju specifičnost posla jer je to intenzivan rad rukama, ima vremensku ograničenost obima posla, a poznat je i dnevni maksimum koji jedan zaposlenik može ostvariti.

Inicijativa-za-smanjenje-PDV-na-frizerske-usluge1 - prosvjed frizera na Markovom trgu

Smanjenje PDV-a na 13% omogućuje stabilnost i daljnji napredak industrije, posebno za salone blizu praga od 40 tisuća eura, olakšavajući im prijelaz bez značajnog povećanja cijena. To potiče rast plaća, zapošljavanje i razvojne prilike unutar sustava, uz dodatne koristi uključujući maloprodaju proizvoda u salonima. Za one koji nisu blizu poreznog praga, ništa se neće značajno promijeniti. Nadalje, pozitivno bi se utjecalo na demografsku obnovu jer u salonima mahom rade žene kojima poslovna i financijska stabilnost izrazito bitna kako bi se mogle posvetiti i obitelji.

U frizerskoj industriji prosječno se 50% neto prihoda troši na plaće zaposlenika i stoga bi smanjenje stope na 13% automatski značilo veći neto prihod te veća izdvajanja za plaće zaposlenika, a samim time i smanjenje sive zone koja je nažalost konstantno u porastu umjesto u opadanju, kazao je Denis Vidović, direktor Hairstyle News platforme za razvoj struke i promicanje važnosti usavršavanja frizerskih vještina.

Denis Vidović
Foto: Tomislav Huha

Ujedno, u sustavu fiskalizacije pod šifrom djelatnosti 9602, frizerski saloni i saloni za uljepšavanje, imali smo ukupno 9.185 salona od kojih je samo 709 ili 7,72% obveznika PDV-a na dan 31. prosinca prošle godine. Nadalje, u proteklih deset godina broj salona u sustavu fiskalizacije povećao se za 62,41%, dok se je broj salona u sustavu PDV-a povećao samo za 4,8%. To jasno govori kako se frizerske salone ne stimulira da uđu u sustav PDV-a što bi posljedično generiralo niz dobrobiti za struku, a i društvo.

 

Neki će reći da je ovo samo kap u moru problema s kojima se Hrvatska suočava. Međutim, velike promjene često počinju s malim koracima. Smanjenje PDV-a za frizerske usluge možda zvuči trivijalno u kontekstu širih gospodarskih izazova, ali je simbol jednog dubljeg pitanja: jesmo li spremni podržati male poduzetnike i olakšati im poslovanje? Na kraju, pitanje nije samo o stopi PDV-a. Pitanje je o našoj sposobnosti da prepoznamo i cijenimo trud i doprinos malih poduzetnika koji svojim znanjima i radom mogu doprinijeti razvoju društva. Stoga, dok se biračko tijelo priprema za donošenje odluka koje će oblikovati budućnost zemlje, imperativ je na svim političkim akterima da se odmaknu od površnih obećanja i demonstriraju duboko razumijevanje ekonomskih izazova s kojima se Hrvatska suočava. Samo one stranke i koalicije koje mogu predstaviti uvjerljive, dobro osmišljene i implementirane strategije reforme PDV-a zaslužuju povjerenje građana i priliku da vode Hrvatsku u novu eru prosperiteta i socijalne pravde.

 

Komentari