Financial Times: Zašto je Hrvatska nova velika foodie destinacija?

258

Financial Times, međunarodni poslovni list koji se štampa na za njega karakterističnom ružičastom papiru, a smatra se jednim od najuglednijih listova na svijetu, odnosno najčitanijim među vodećim poslovnim ljudima širom svijeta, predstavio je Hrvatsku kao novu veliku foodie destinaciju. Prema članku objavljenom 12.srpnja , njihove autorice Polly Russell, inače kustosice Britanske Nacionalne Knjižnice, a koja je ovog ljeta posjetila našu zemlju kao gost Hrvatske turističke zajednice, nova generacija kuhara, vinara i proizvođača hrane oživljava bogatu gastronomsku baštinu zemlje.

– Ovo je hrana svjetske klase, vrhunsko vino, sir svjetske klase. Sljedeća velika stvar je Hrvatska “, oduševio je pokojni šef Anthony Bourdain kada je prvi put posjetio zemlju krajem 2011.„ Ako niste bili ovdje, vi ste idiot. “

Bourdainovo iznenađenje gastronomskim bogatstvom Hrvatske bilo je prema njenim riječima razumljivo. Tisućama godina regija je imala sve: proizvodnju soli duž obale, koju su liburni započeli mnogo prije 1. stoljeća prije Krista, bogata riba iz čistog Jadranskog mora, klima idealna za proizvodnju vina, i maslinovo ulje koje je bilo cijenjena iznad svih ostalih. Grčki epicure Apicius u 1. stoljeću poslije Krista predlaže da se lovački list, korijen čempresa i sol španjolskom ulju dodaju kako bi okusio liburnijsku verziju.
Zahvaljujući predanoj i rastućoj skupini proizvođača hrane, kuhara i vinara, čini se da je hrvatsko bogatstvo spremno za povratak.

Okusi Dalmacije

Tijekom posjeta, Russell je obišla Dalmaciju, provevši neko vrijeme u Zadru, zatim na Pagu te Ugljanu.

Pag, koji je opisala kao “vjetrovit otok s ogoljelim, gotovo lunarnim terenom, i sinonimom za najpoznatiji hrvatski sir.” Paška ovca, pasmina jedinstvena na otoku, jede hranu bogatu aromatičnim biljem začinjenom sjeveroistočnim vjetrom poznatim kao bura. Kada velika bura puše, sve je prekriveno solju, poput snijega. Osim ovčjeg sira, Pag se može podičiti brojnim drugim, autohtonim gastronomskim specijalitetima. Od tisućljetnih maslina Lunjskih maslinika čije ulje već zbod starosti stabala ima posebnu priču pa do “starinskih” jela poput  smokvenjaka, janjećeg gulaša i juhe te juhe od slane ovčetine.

Russell je dala i svoju preporuku za gastro turu Jadranom.

Putovanje „Najbolja vina Hrvatske“ Wine Secret Dalmacije vodi goste od Rovinja do Dubrovnika, zaustavljajući se u vinogradima za degustacije cijelim putem, kao i posjete maslinicima, farmama kamenica i proizvođačima sira.

Zatim je istaknula ranu jesen kao sezonu bijelog tartufa u Istri, te dva festivala u Buzetu: : festival sredinom rujna na kojem se kuha divovski omlet s 10 kg tartufa, zatim vikend “tartufi” početkom studenog, kada se prodaju sve vrste tartufa (uz domaći med, sir, vino i rakiju). ). Mnogi od lokalnih lovaca na tartufe organiziraju i lov za posjetitelje.

A kao najbolji način za gastro avanturu navela je Gastronomsko gulet krstarenje koje u rujnu vodi  Peter Sommer Travels. Tura ploviploveći s najviše 12 gostiju iz Splita za Dubrovnik, obilazeći brojne otoke. Putovanje – predvođeno profesorom specijaliziranim za bizantinsku umjetnost – uključuje posjete proizvođačima, kulinarske tečajeve i degustacije vina.

 

 

Komentari