Filipović pisao Plenkoviću o migrantima: Problem je to koji ne može rješavati samo Rijeka, već se trebaju uključiti svi relevantni dionici

244
migranti

Na gradonačelnikovom kolegiju, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović osvrnuo se na problem migranata u Rijeci.

Prošle godine, a to se nažalost nastavilo i u ovoj godini, suočeni smo s ogromnim pritiscima vezanim uz migrantsku krizu i praktični imamo migrantsku situaciju u samom centru grada. Smatram da smo adekvatno, koliko god su to naše mogućnosti dozvoljavale, reagirali na nju. Koristim ovu priliku da se zahvalim i nevladinim udrugama koje su pomogle svojim angažmanom i nebrojenim volonterskim satima, a zahvaljujem se i Riječkoj nadbiskupiji koja je pružila ruku ljudima u nevolji“, kazao je gradonačelnik Filipović, podsjećajući kako je iz gradskog proračuna izdvojeno nešto više od pola milijuna kuna proračunske rezerve za pomoć migrantima.

„Nekako sam se nadao da će s ulaskom Hrvatske u šengenski prostor taj val migranata možda biti u određenom dijelu zaustavljen ili da neće biti toliko intenzivan u samom centru Rijeke, međutim situacija se nažalost nastavila i na to smo morali reagirati. Uputio sam pismo premijeru, dvojici potpredsjednika Vlade te ministru socijalne skrbi da se aktivnije uključe u ovu problematiku, jer smatram da je to problem koji ne može rješavati samo Grad Rijeka, nego se itekako trebaju uključiti svi relevantni dionici, a tu prije svega smatram na Vladu i resorna ministarstva koji su dužni brinuti ne samo o vanjskim granicama EU, nego i o sigurnosnoj situaciji u samim gradovima. Naravno da bi to trebalo rezultirati i jačim angažmanom i policije, ali i sustava HŽ, na čijem se području ova kriza trenutno i događa. Mi ćemo nastaviti pomagati sukladno našim mogućnostima, no ni naše mogućnosti nisu neizmjerne i u tom segmentu i odavde ide poziv da se sve relevantne institucije uključe u rješavanje ovog itekako velikog problema, jer oni nije samo humani, ljudski, već je i sigurnosno pitanje, pitanje koje trebamo riješiti ne samo na razini grada, nego u jednoj široj koordinaciji svih dionika“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Komentari