Fenska bura podignula temperature na Kvarneru do 25 °C

78
vjetar

U srijedu je na Kvarneru zapuhala dugo priželjkivana bura, koja je u potpunosti izostala tijekom ožujka kojeg je obilježio neuobičajen velik broj dana s puhanjem juga.

Međutim, iako je bura puhala, ponegdje i s olujnim udarima, temperatura nije pala, a u mnogim mjestima je i rasla. Razlog je fenski efekt bure, jer iako je bura puhala s kopna na more, nad kopnom nije imala gdje “pokupiti” toliko hladan zrak da bi padala temperatura na moru, jer je po visini bilo prisutno južno strujanje. Upravo suprotno, postojeći topli zrak još se više zagrijao spuštanjem niz padine planina prema moru pa su i najviše dnevne temperature na Kvarneru posvuda bile iznad 20 °C, donosi RiMeteo.

Prema podatku DHMZ-a o najvišim temperaturama tijekom srijede, najtopliji u PGŽ bio je Rab s izmjerenih 24,5 °C, što je i gotovo najviša temperatura u Hrvatskoj, jer iznad njega topliji su samo bili Šibenik s 24,9 °C te tradicionalno najtopliji Knin s ljetnih 25,6 °C.

Od ostalih postaja s dostupnim maksilmalcima u PGŽ tijekom srijede, izdvojit ćemo 22,7 °C u Malom Lošinju, 22,5 °C na riječkom aerodromu te 21,7 °C u Rijeci. U gorju je ipak srijeda bila nešto svježija pa je službeno u Pargu kod Čabra izmjereno 14,8 °C. Prije osvježenja dan ranije u utorak bilo je 19,7 °C.

Bura puše i dalje, čak se lokalno i u Rijeci i u kasnim večernjim satima srijede mjere gotovo olujni udari. Dobra je stvar, ako već nema osvježenja je da bar bura onemogućava novoj pošiljci afričkog pijeska spuštanje na tlo. Vjetra će biti i tijekom četvrtka, a onda se tijekom petka ipak vidi smirivanje.

Komentari