Edi Prodan: Grad tolerantan i prema onima koji ga mrze

28

Novinar Edi Prodan na društvenim mrežama osvrnuo se na situaciju sa sportom u vrijeme koronavirusa. Njegovu objavu prenosimo vam u cijelosti:

“Tolerantan grad. Otvoren. I zato što je takav, mnogi si daju slobodu udarati ga rukama i nogama. Bez razloga, gdje stignu.

Nogomet je u osnovi sport čiju publiku u najvećem broju čine radnici. Ima na mojoj tribini i puno penzionera, na nekim drugima prevladavaju učenici i studenti. A onda se oglasi stranka, navodno lijeva, odana radnicima. I za sve nedaće riječkog sporta okrivi najboljeg od njih, upravo klub kojem je odana većina riječkih radnika. Jer prema ljudima koji u elegantnim salonima raspredaju o ljudskim pravima, a da ih za te ljude realno ni najmanje nije briga, krivac za teško stanje u riječkom sportu je neprimjereno izdvajanje Grada na konto “privatnog” i “kapitalističkog” kluba. Kad bi se taj novac preusmjerilo, sport bi prema njima u svim uzrastima – procvjetao. Tvrdnja koja ni u jednim segmentu ne uvažava činjenice, tvrdnja koja naprosto nije istinita, velikom je brzinom koordinirano podržana od strane dijela građana te uletjela u “klikova” uvijek gladnih medija.
Klasični dakle primjer stvaranja nervoze “u redovima”. Živjeti u gradu na čijem se čelu želiš naći, a u kritičnom tjednu, nije dakako termin plasmana ovakvog sadržaja slučajan, učiniti sve kako bi se ponizio najznačajniji i najuspješniji njegov sportski kolektiv, klasičan je primjer neprimjerenog političkog marketinga. Jer to se u Rijeci smije. Ona je tolerantna. Možeš joj raditi što te je volja, ona ne da ti neće na jednak način, odgovorit ti neće – nikako.
U tjednu kad je proglašen novi lockdown, u tjednu kad su pandemijski strahovi i tjeskobe dobili nova pojačanja, a Rijeka igra dvije fantastično važne utakmice – s trenutno najboljom ekipom na svijetu, jer biti vodeći u Španjolskoj može se i tako definirati, nakon toga i u Splitu, u uvijek skoro pa fanatičnom Jadranskom derbiju, na takav se način obračunati sa “svojim” gradom, njegovim najdražim klubom i tisućama njegovih stanovnika fantastični je primjer izostanka ne samo primjerenog ponašanja, nego i nekih osobina koje objedinjavamo u pojmu ljudskost.
I baš zato, i baš zbog takvih – Rijeko sretno večeras. Rezultat? Sigurni smo da ćete dati i više od realnog. Igrate za svoj grad i za svoje ljude. Tolerantan i otvoren. Čak i prema onima koji ga mrze.”
Snimka zaslona 2020-12-04 105253
Izvor: Facebook Edi Prodan Screenshot

Komentari