Dubrovnik uvodi bazu psećeg DNK za kažnjavanje vlasnika koji ne pokupe izmet za psima

75
šetnja pas

Sve je više nemarnih vlasnika kućnih ljubimaca koji ne čiste izmet s javnih površina za svojim psima. To je primijetio i dubrovački gradski vijećnik Krešimir Marković te prezentirao problem na sjednici Gradskog vijeća. S njim se složio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekavši kako i njega to baš živcira te da će Grad Dubrovnik očito morati ići pravcem uspostave baze psećeg DNK kako bi se na taj način otkrilo i kaznilo neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca, javlja Dubrovački vjesnik.

“U 2021. godini, komunalni redari su u devet slučajeva kaznili neodgovorne vlasnike, odnosno posjednike koji su pse puštali bez nadzora na javne površine koje bi onečistili. Prilikom postupanja u navedenim slučajevima komunalni redari primjenjuju odredbe Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinja te divljim životinjama, a kazna za neodgovorne vlasnike iznosi 2.000 kuna. Navedeni prekršaji su utvrđeni neposrednim zapažanjem komunalnih redara te uporabom uređaja kojim bi redar očitao čip na psu čiji kod bi se kasnije provjerom u Lysacan registru povezao s vlasnikom, odnosno posjednikom“, poručili su iz dubrovačkog komunalnog odjela.

Ideja detektiranja prekršitelja komunalnog reda preko psećeg DNK nije novost i sve je češća. Ujedno, prisutna je u mnogim državama kao što je to primjerice Španjolska, gdje je u gradiću Mislati ovim potezom broj nemarnih vlasnika pao za 90 posto. DNK testiranje pasa u Španjolskoj je besplatno, a vlasnicima koji ignoriraju poziv prijeti kazna od 300 eura.

Ipak, prema javno dostupnim podacima, cijena testiranja u Hrvatskoj nije mala – oko 200 kuna za uzimanje, pripremu i slanje uzorka te 160 za analizu. Danas je svaki pas čipiran, a komunalni redari, imaju čitače s kojima se vrlo lako dođe do vlasnika pasa. Takav je projekt najavljivan u Zagrebu još 2016. godine.

Moguće je uspostavljanje baze psećeg DNK radi sankcioniranja neodgovornih vlasnika koji ne čiste izmet s javnih površina za svojim psima, međutim Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno tijelo u Republici Hrvatskoj u području komunalnoga reda na javnim površinama u jedinicama lokalne samouprave te samim time nije u mogućnosti komentirati planove jedinica lokalne samouprave, politiku niti njihovu provedbu“, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede za Dubrovački vjesnik.

L.B.

Komentari