Državna cesta 403 svečano puštena u promet, nove prilike za riječku luku

195
dc403

Državna cesta D403, koja je prozvana i najskupljom cestom u Hrvatskoj, koja povezuje kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali i čvor Škurinje na riječkoj zaobilaznici, čija je izgradnja započela unatrag tri godine, danas je puštena u promet.

Radi se o brzoj prometnici, ulici, koja prolazi gusto naseljenim područjem grada, s primarnom svrhom povezivanja novog lučkog terminala s autocestom i sa sekundarnom funkcijom povezivanja naselja Škurinje – Podmurvice – Mlaka.

Ukupna duljina ceste je oko tri kilometra, s dva čvorišta i oko 500 metara spojnih cesta. Širina ceste je promjenjiva, na najvećem dijelu trase cesta je trotračna, dok su spojevi na mrežu gradskih ulica izvedeni s dvije trake. Najzahtjevniji objekt na trasi ceste bio je trotračni tunel Podmurvice, dug 1.300 metara, kojim će promet teći dvama kolničkim tracima uzbrdo, od ulaza s kružnog toka pokraj zgrade Zapadnog trgovačkog centra u smjeru čvora Škurinje, i jednim kolničkim trakom u obrnutom smjeru.

dc403

Na svečanosti otvorenja unutar novoizgrađenog tunela Podmurvice koja je obilježena skladbom Prošeći Se Z Manun Po Kvarneru u izvedbi Jose Butorca, nazočio je župan Zlatko Komadina uz premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i riječki gradonačelnik Marko Filipović.

dc403

Ovo je mjesto na Kvarneru gdje je Mediteran najdublje ušao u srce srednje Europe i stoga je proizašao geostrateški položaj koje su sve imperije kojeg su prolazile ovim prostorima bile svjesne. Od Bakra, Senja, Rijeke te krenule s izgradnjom Lujzijane, Jozefine, Karoline i željeznice. Potom je došlo vrijeme modernih cesta kojima svjedočimo i danas, a uskoro nas se očekuje i realizacija nove ravničarske pruge. Drago mi je da danas mogu zahvaliti Vladi RH koja je prepoznala naš Prostorni plan koji je, a bio sam svjedok toga, prije 20 godina zacrtao ove pravce i oni se pomalo realiziraju u svim smjerovima. Ova cesta ima višestruku ulogu, kao teretna za luku, turistička i kao gradska prometnica”, istaknuo je župan Komadina.

dc403

“Malo je trenutaka u životu kada zaista s razlogom možemo biti ponosni i sretni i zadovoljni na otvaranju ove ceste, koja u gospodarskom, prometnom i građevinskom smislu jedan od najvećih poduhvata u novije vrijeme”, naveo je ministar Butković i dodao da se Rijeka s ovim projektima, marinom Porto Baroš čija bi izgradnja trebala početi sljedeće godine te drugim projektima koji su u pripremi, u prometnom, političkom i gospodarskom smislu svrstava uz najrazvijenije gradove na Mediteranu.

dc403

Ugovor za izgradnju Mediteranske ceste, kako ju je nazvao gradonačelnik Filipović, sklopljen je na iznos od preko 60,5 milijuna eura bez PDV-a. Duga je samo tri kilometra i svaki je stajao više od 20 milijuna eura, a skuplji je bio samo kilometar Pelješkog mosta, zaključio je predsjednik uprave Josip Škorić ispred investitora projekta Hrvatskih autocesta.

Komentari