Donald Trump na čelu SAD-a

96

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump odnio je prilično uvjerljivu pobjedu nad demokratskom kandidatkinjom Hillary Clinton u utrci za Bijelu kuću, osvojivši 288 elektorskih glasova. Od ukupno 538 mogućih, 270 ih je trebao za pobjedu.

Kandidat kojeg su se odrekli i brojni republikanci svoju je kampanju gradio na višestruko demantiranim lažima, stvaranju podjela, vrijeđanju žena, manjina i političkih protivnika, poticanju najnižih strasti… Ukratko, pustio je neke potencijalno vrlo opasne demone iz boce, s kojima će se vrlo brzo morati pozabaviti.

S druge je strane očito pogodio u žicu dio bijele srednje klase koja se osjetila zaboravljenom i zanemarenom proteklih godina, koju je gospodarska kriza prošlog desetljeća najviše pogodila i koja je, očito s razmišljanjem kako nemaju više ništa za izgubiti, dala glas kandidatu koji im je obećao radikalnu promjenu. Tzv. borbu protiv establishmenta, protiv bogatih, protiv kompanija koje su brojne poslove preselile u Aziju – dakle, protiv onih kojima je Trump pripadao do jučer.

Obećao je i borbu protiv imigranata, ukidanje programa socijalne i zdravstvene zaštite, manje intervencionizma po svijetu i odbacivanje trgovinskih sporazuma, kao i sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena. Kako će proći Muslimani, Meksikanci, zakoni o bračnoj jednakosti i pobačaju, mnogi se boje i pomisliti.

Jedno je sigurno: unatoč činjenici da su Republikanci osvojili i Kongres i Senat, pa predsjednik više neće biti ometan kao dok je na toj funkciji bio Obama, Trump teško da će moći ispuniti sva svoja obećanja. U svom prvom govoru odmah nakon objave rezultata pozvao je na zajedništvo svih, a da bi to ostvario nikako neće moći zadovoljiti apetite popriličnog broja ekstremista kojima se okružio za vrijeme kampanje.

Sigurno je i to, kako se slika Amerike i kod kuće i u svijetu stubokom mijenja od današnjeg dana. U mjesecima i godinama pred nama vidjet ćemo kako se to odnosi na nas, ovu regiju i svijet općenito.

Komentari