Dolazi li nam treća marčana bura?

31

Poremećaji s Atlantskog oceana ovih dana donosili su nam relativno topli zrak pa su do sada izostali zimski prodori sa sjeveroistoka i istoka. Međutim, doći će do promjene nakon prvog dana proljeća koji je donio proljetnu temperaturu zraka. Već danas poslijepodne hladan zrak sa sjevera počet će pritjecati u unutrašnjost Hrvatske i na sjeverni Jadran kada će snažna anticiklona ojačati na sjevernim dijelom Europe. U Dalmaciji će se zadržati relativno toplo vrijeme, no i to će se promijeniti s jačanjem bure i postupnim pritjecanjem hladnog zraka.

kaplja-eu
Izvor: Neverin

Tijekom nedjelje očekuje se i snijeg u gorskim krajevima, no u manjim količinama. Na visinama od oko 1 500 metara temperatura će biti i do -10 stupnjeva Celzijevih. Do nedjelje ujutro bura će zapuhati na području sjevernog i dijelu srednjeg Jadrana što će zahvatiti Dalmaciju do ponedjeljka uvečer. Na Jadranu oborina će biti malo ili nimalo, no mraz će zahvatiti otoke. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, jutarnja temperatura od -1 do 4, na Jadranu od 6 do 11. Najviša dnevna temperatura bit će između 3 i 8, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana 8 i 12, a u ostatku Dalmacije od 14 do 17 stupnjeva Celzijevih.

kaplja-hr
Izvor: Neverin

Ponedjeljak će donijeti sunčano i još hladnije vrijeme na Jadranu, dok će u unutrašnjosti biti lokalno pljuskova i snijega na istoku. U ponedjeljak navečer bit će posebno hladno kada će se vjetar stišati.

utorak-tmin
Izvor: Neverin

U utorak će pristići vlažan zrak s hladnom kapljom što će osobito biti izraženo na kopnenom području gdje se očekuje snježni pokrivač u nizinama. Prema večeri oborine su izgledne i na Jadranu kada je snijeg moguć u zaleđu obale, a bura će u podvelebitsko primorje donijeti malo snijega i na more.
U srijedu će se povremeno oborine zadržati, a od četvrtka možemo očekivati porast temperature zraka.

Izvor: Neverin

Komentari