Dolazi djelomična pomrčina Mjeseca: Evo kada će se točno pojaviti

124
pomrčina mjeseca

Ovaj mjesec pružio nam je neke zaista prekrasne prikaze neba, a vikend pred nama donosi još jednu poslasticu. Mjesec će 28. listopada prirediti spektakularnu predstavu u obliku djelomične pomrčine Mjeseca.

Poznat kao ‘Mjesec lovca’ na sjevernoj hemisferi, narodna predaja smatra da bi svijetli završetak mjesečevog ciklusa u listopadu nekoć mogao pružiti savršeno večernje svjetlo za praćenje ljeti ugojene divljači prije zime.

Ovaj će se mjesec to poznato svjetlo prigušiti dok Mjesec bude prolazio kroz Zemljinu sjenu, a rezultirajuća pomrčina bit će vidljiva na većem dijelu istočne hemisfere. To uključuje Europu, Afriku, Aziju, Antarktiku i Oceaniju. Moći će ga vidjeti i neki iz Sjeverne i Južne Amerike.

Pomrčine Mjeseca jednostavno je promatrati; sve što trebate učiniti je izaći van i pogledati gore. Dalekozor ili mali teleskop mogu poboljšati vaš pogled, ali nisu neophodni. Za najbolji pregled pronađite tamno mjesto s vedrim nebom.

Glavni događaj počinje u 15:36 EDT (19:36 GMT) i završava u 16:53 EDT (20:53 GMT).

Dio Mjeseca bit će unutar Zemljine tamnije unutarnje sjene – umbre – na vrhuncu pomrčine, stvarajući karakterističan crvenkasti ‘Krvavi Mjesec’. Iako će samo 6 posto Mjeseca biti zaklonjeno, i dalje će to biti zadivljujući prizor.

Najbolji pogled na događaj bit će u Europi, Africi i Aziji. Dok je Mjesec visoko na nebu, promatrači na tim mjestima također mogu vidjeti kako ulazi i izlazi iz Zemljine polusjene – vanjske, blijeđe sjene.

Neki dijelovi SAD-a, uključujući New York, Aljasku i Sjevernu Karolinu, vidjet će kraj pomrčine. Mjesec će biti ispod horizonta tijekom ranijih faza, tako da će promatrači neba moći vidjeti samo drugu fazu polusjene.

In-The-Sky.org sastavio je kartu koja pokazuje gdje na planetu možete vidjeti djelomičnu pomrčinu Mjeseca. Možda ipak vrijedi pogledati gore, čak i ako niste u optimalnom području za gledanje.

Svaka pomrčina Mjeseca vidljiva je s pola Zemlje. Kada se Zemlja nalazi točno između Mjeseca i Sunca, Zemljina sjena pada na površinu našeg lunarnog satelita i zaklanja Mjesečev uobičajeni izvor osvjetljenja, a to je sunčeva svjetlost.

Djelomična pomrčina Mjeseca događa se kada je samo mali dio Mjeseca prekriven Zemljinom sjenom. Poravnanje Sunca, Zemlje i Mjeseca određuje što je vidljivo ljudima na Zemlji. Moglo bi izgledati kao da Zemlja lukavo zagrize Mjesec.

Izvor: Science Alert

Komentari