Dodatno relaksiranje mjera odnosi se na turizam i kulturu. U Hrvatskoj još samo 133 aktivno oboljelih od koronavirusa

33

U Hrvatskoj je ukupno do sada zaraženo 2 243 osoba koronavirusom, oporavljenih je ukupno 2 011, a preminulo je ukupno 99 osoba. U posljednja 24 sata potvrđeno je 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su 2 osobe – muškarac u KBC-u Split 1963. godišta i muškarac U Klinici za infektivne bolesti 1977. godišta. Ukupno je testirano 59 911 osoba, a u posljednja 24 sata 1 820. U bolnici se nalaze 102 pacijenta od kojih je 5 na respiratoru. U samoizolaciji nalazi se 471 osoba. Capak je kazao kako je svega 133 aktivno oboljelih.

Ministar Cappelli osvrnuo se na segment turizma i najavio je kako će do 27. svibnja biti kreirana aplikacija koju će turisti moći ispunjavati kako bi se smanjilo čekanje na granici, a krajem svibnja dopustit će se i ulazak iz zemalja koje su u sličnoj epidemiološkoj situaciji kao i Hrvatska (Austrija, Slovačka, Češka, Mađarska…). Cappelli je istaknuo i kako su Njemačka i Poljska izrazile želju da će oko 15. lipnja otvoriti dolazak građana na more. Božinović je iznio podatak kako je od ponoći do 13 sati u Hrvatsku ušlo 5 366 stranih državljana većinom iz Slovenije.

Ministrica kulture Nina Obulje Koržinek najavila je 4. fazu popuštanja mjera: „S obzirom na brojne upite oko kulturnih događanja, htjela bih reći da smo jedna od prvih država u EU koja je počela s izdavanjem preporuka i postupnim otvaranjem kulturnog sektora. Mi ćemo revidirati preporuke za profesionalna kulturna događanja. Najveći broj upita je oko događaja koja okupljaju veliki broj ljudi, više od 500. Ne možemo za to napraviti jedinstvene upute. Sugerirano je da se za svaka događanja takva obrate Ministarstvu.“   

Komentari