Dobrica Rončević: “Samoizolacija je izgubila smisao, omikron se previše proširio”

95
koronavirus

Epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević gostovao je u Studiju 4, gdje je istaknuo kako se omikron toliko proširio da nam gotovo nikakve preventivne mjere, osim rane samoizolacije ne pomažu.

Prema broju jučerašnjih testiranja danas se očekuje porast novozaraženih, a isto se očekuje i idući tjedan. Oko 30 do 50 posto je pozitivnih među testiranima, što nam govori da ima zaraženih koji to ne znaju. Cijepljenje i preboljevanje nekoliko mjeseci štite od težih oblika bolesti i smrtnog ishoda. Nisam pristalica da se ‘a priori’ ide u ukidanje evidencije kakvu nude COVID potvrde. Samoizolacija je izgubila smisao i ona se gotovo potpuno ne provodi, naročito ne dosljedno. Zbog toga bi trebalo tu mjeru zamijeniti sa širokim i dostupnim testiranjem,“ naglasio je Rončević.

Istaknuo je kako su pacijenti s teškim oblicima bolesti među najrizičnijima i kako bi upravo oni trebali biti ciljana skupina za kontinuirano docjepljivanje u budućnosti.

Rončević je kazao kako na vrijeme nismo spriječili masovna okupljanja tijekom blagdana i tako dopustili omikronu da se širi. Smatra kako zabrana bi zabrana okupljanja mogla imati vrlo mali učinak. „Mi bi bili zadovoljni da dobijemo malo usporavanje kako bi se ‘boosterirali’ oni koji to još nisu učinili te da bi se osvijestili oni koji se još nisu cijepili. Nedavna preboljenja i nedavna cijepljenja nisu garancija da se osoba ne može zaraziti. Docijepljivanje bi, za razliku od preboljenja trebalo biti glavno oružje protiv pandemije“, naglasio je.

Na pitanje prelazi li pandemija u endemiju poručio je kako postoji rizik od pojave neke nove varijante, koja bi mogla biti i opasnija. „Ne smijemo odustati, niti usporiti proces cijepljenja. Upravo je to bitka zdravstvenog sustava“ – nastavak cijepljenja, smatra Rončević.

Ujedno, komentirao je i slučaj Austrije koja uvodi obavezno cijepljenje i slučaj Izraela koji je najavio ukidanje covid-potvrda. “Manje je važno koju će strategiju zemlja primijeniti kao metodu zaštite. Sve su zemlje prepoznale potrebu da se provede cijepljenje. COVID potvrda ako nije u funkciji motivacije za cijepljenje ona ima puno manje značenje“, kazao je Rončević za HRT.

L.B.

Komentari