Djevojka ustupila gospođi mobitel za poziv, iznenadila se saznavši što se krije iza toga

163

Slučaj iz zagrebačkog tramvaja pokazuje kako je potrebno uvijek biti na oprezu. Kako prenosi zagreb.info jedna je gospođa lutala tramvajom moleći ljude da joj posude mobitel za poziv. Jedna je djevojka to učinila, a gospođa je stala nazivati više brojeva.

Djevojka je prekinula njezino iskorištavanje uzimanjem mobitela iz ruke. Žena nije pravila probleme, već je krenula u daljnji obilazak tramvaja i dalje tražila ljude mobitele. Međutim, tada je djevojka otkrila što se može kriti iza tih gospođinih poziva.

To je shvatila kad joj je prišao gospodin koji se predstavio kao policajac, no nije bio na dužnosti, već joj, na temelju onoga što je vidio, „očitao bukvicu.“ Naime, ovakvi su slučajevi poznati policiji kao namještaljke hakera, koji na ovakvu prevaru dolaze do podataka te uzimaju novac.

Prijateljica te djevojke podijelila je doživljaj iz tramvaja u jednoj od grupa na društvenim mrežama. Poruka je jasna, nije pametno svakome ustupiti mobitel. No u slučaju da nam se dogodi da izgubimo mobitel i zbilja trebamo za poziv, a ljudi odbijaju posuditi nam ga, shvaćamo neprijaznost situacije u kojoj su oni koji od nas traže mobitel za poziv. U takvim situacijama ne postoji jedinstveno rješenje, jedino se možemo osloniti na vlastitu procjenu osobe.

Komentari