Dionica Istarskog ipsilona Cerovlje – Lupoglav službeno puštena u promet

57

Dionica autoceste Cerovlje – Lupoglav otvorena je danas u punom profilu. Dionica je duga 13 kilometara, a vrijednost projekta iznosila je 550 milijuna kuna. Izgrađena je u dvije godine i osam mjeseci, odnosno četiri mjeseca prije roka, unatoč pandemiji, ali i zahtjevnosti same dionice. U gradnji je sudjelovalo stotinjak strojeva i preko tisuću radnika, a uključivala je šest novih objekata, te čak 1,3 kilometara vijadukata.

Otvoranje punog profila dionice autoceste Cerovlje – Lupoglav utjecat će na bolju povezanosti, te rasteretiti promet, posebice u turističkoj sezoni. Naime, prosječni godišnji promet na dionici premašuje 10.000 vozila dnevno, dok je ljeti u pitanju i više od 15.000 vozila.

Na svečanom otvorenju u sklopu odmarališta PUO Rebri prisustvovali su premijer Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, istarski župan Boris Miletić, čelnik istarskog HDZ-a Anton Kliman, generalni direktor Bina Istre Dario Silić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i drugi.

“Ovo je godina u kojoj nastojimo ostvariti bolje turističke rezultate, vjerujem da ćemo zajedničkim odgovornim pristupom u tome i uspjeti. Jako sam zadovoljan da Istra bilježi izvrsne rezultate. Ovo je krupan tjedan za prometnu infrastrukturu. Fascinantno je da se u istom tjednu i spaja konstrukcija Pelješkog mosta, jug Hrvatske se spaja u noći sa srijede na četvrtak.”, rekao je Plenković u izjavi za Dnevnik.hr.

Boris Miletić, istarski župan, rekao je da je ovo veliki dan za Istarsku županiju. “Ovo je bila najrizičnija dionica u smislu crnih statistika, stoga je ovo veliki korak naprijed po pitanju sigurnosti prometa”, prenosi Dnevnik.hr.

„Ovo je veliki dan za Istarsku županiju“, istaknuo je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. „U ovom trenutku se buši druga cijev, a predstoji izgradnja dvije trake do Matulja. Kako je rečeno, ugovorena je imovinsko pravna priprema i unatoč zahtijevnosti tog procesa, optimistično očekujemo početak gradnje 2024. godine. Spajanje Istarskog Ispilona na mrežu hrvatskih autocesta predstavljat će cjelovito rješenje s kojim svi možemo biti zadovoljni“, zaključio je župan.

Kompletan Istarski ipsilon bit će završen do 2025. godine.

Komentari