DHMZ planira krenuti s mjerenjem temperature mora u Rijeci

19

Upravo ovih dana, za vrijeme prvog vala vrućina, aktualiziralo se pitanje izostanka službenog mjerenja temperature mora u Rijeci, jer Rijeka, iako po mnogima tek obični lučki grad (što naravno nije), i nema nekih plaža (što opet nije točno).

Budući da sva veća mjesta na hrvatskom Jadranu imaju službena mjerenja temperature mora, a Rijeka nema, RiMeteo je još 2016. godine poslao upit DHMZ-u vezan za navedenu problematiku. Tada nije bilo odgovora.

Danas je postavljen isti upit na istu adresu i kroz pola sata od poslanog maila RiMeteo je dobio sljedeći odgovor:

“Projektom modernizacije meteorološke mreže METMONIC predviđeno je i postavljanje plutače za mjerenje temperature mora u Rijeci.
Više o samom projektu METMONIC možete pronaći na poveznici: http://meteo.hr/istrazivanje.php?section=projekti&param=projekti_u_tijeku&el=metmonic

O datumima RiMeteu iz DHMZ-a nisu ništa rekli, ali svakako je pomak na bolje činjenica da će Rijeka dobiti svoja mjerenja temperature mora kao što ih na Kvarneru imaju Opatija, Crikvenica, Malinska, Krk, Rab i Mali Lošinj.

Do tada Riječani situaciju vezanu uz kakvoću i temperaturu mora mogu saznati jednom u dva tjedna preko stranice https://vrtlac.izor.hr

Prema posljednjem mjerenju od 15.6. more je na gotovo svim riječkim plažama bilo izvrsne kakvoće, a njegova temperatura 20 ili 21 °C. No naravno, temperatura je bitna sada, a ne u odgođenom prikazu jednom u dva tjedna, a to će s puštanjem u rad plutače za mjerenje temperature mora u Rijeci, u sklopu projekta DHMZ-a METMONIC biti moguće provjeriti i više puta dnevno, piše RiMeteo.

Komentari