Deset godina Zelene čistke, najveće okolišne volonterske kampanje u Hrvatskoj

Od 2012. godine, Zelena čistka motivira brojne građane diljem cijele zemlje, čini od njih volontere i okuplja u akcije čišćenja divljih odlagališta otpada, ujedinjene u zajedničkom cilju - okolišu bez otpada.

87

To uzbudljivo putovanje počelo je davne 2011. godine. Oduševljene akcijama u Sloveniji i Estoniji, dvije Žmergice ponesene idejom o volonterskoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada u isti dan diljem cijelog svijeta u malom Žmergov ured od svega 17 m2, rekle su same sebi: “Mi to moramo napraviti u Hrvatskoj!”

I tako je sve krenulo. Vrlo brzo su se istomišljenici počeli javljati, okupljati i zajedno promišljati kako doprijeti do čim većeg broja građana i dignuti na noge svih i sve. Potpuno oslonjeni na volonterske snage, bez financija i proračuna, dogodilo se čudo i prva godini kampanje postiže uspjeh kojem su se svi potiho nadali, ali nisu usudili pomisliti da bi se mogao ostvariti.

U prvoj Zelenoj čistki 2012. godine sudjelovalo je 41.558 građana iz 161 grada i općine, iz svih županija Hrvatske, u najvećoj akciji ikada provedenoj na ovim prostorima, koji su u jednodnevnoj petosatnoj akciji očistili 3.746 t otpada sa 729 divljih odlagališta diljem Lijepe naše!

Na tom valu pozitive, Zelena čistka se uspješno nastavlja narednih 9 godina te ove, 2021. godine slavi važan jubilej, kako za Udrugu Žmergo kao inicijatora i koordinatora kampanje te predstavnika Hrvatske u sklopu globalne akcije World Cleanup Day u društvu 186 zemalja svijeta, tako i za Opatiju, kao i brojne dosadašnje volontere, partnere i suradnike.

Srce Zelene čistke su upravo aktivni građani, volonteri bez kojih ona nije moguća. Više od 380.000 volontera iz svih dijelova Hrvatske u proteklih 9 godina odvojilo je svoje vrijeme, energiju, a ponekad i financije očistivši iz okoliša preko 33.500 tona otpada!

Vrhunac ovogodišnje kampanje očekuje nas 18. rujna 2021. kada će se brojni volonteri Zelene čistke po deseti put zaredom, razliti po Hrvatskoj, okupljeni u zajedničkom cilju – čistom okolišu.

Pridruži se obitelji Zelene čistke!

Komentari