Deset dana nakon ukidanja linije Ilovik – Mrtvaška i Ilovik – Mali Lošinj još uvijek nema rješenja! Je li moguće da nas netko sabotira?

100
Izvor: FB Iva Rinčić

Kao posljedica lošeg planiranja rekonstrukcije pristaništa Mrtvaška na Iloviku, prije desetak dana linija Ilovik – Mrtvaška zamijenjena je novom linijom Ilovik – Mali Lošinj i već prvi dan otkazana odlukom ministra Olega Butkovića i gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić uz potporu župana Zlatka Komadine. Učenici i profesori otada ne mogu doći na vrijeme u školu i na posao, a otok je uskraćen za medicinsku skrb i opskrbu OPG-ova i šest restorana. Kako da se u takvim uvjetima normalan život na otoku nastavi odvijati kada je građanima uskraćeno mnogo više od samog prijevoza? Ovo za građane Ilovika znači da će morati odseliti, pronaći alternativu, a ako se nastavi ovim tempom život na otoku će posljedično s vremenom izumrijeti.

Tako je kreirana i Facebook stranica „Spasimo otok Ilovik“ kao početak borbe protiv izumiranja otoka Ilovika. Ujedno, oformljen je otočki kanal Ilovik TV, a kreiran je i prvi prilog naziva “Gradonačelnica”. Štoviše, ova borba nije nova, već traje 270 dana.

“U našem prvom prilogu »Gradonačelnica« počinjemo prosvjedom mještana Ilovika protiv nesposobnih i nepoštenih lovaca na novac EU fondova. Nisu im važna ni djeca, ni njihovo školovanje, slobodne aktivnosti, socijalizacija, ljubavi. Nevažni su i starci, zdravstvena zaštita otočana, pošta, dućan, restorani, ukratko, opstanak otoka. Važno je samo da se investicija u Mrtvaški provede, jer je to jedini “politički kapital” gradonačelnice Ane Kučić. Ova investicija će biti njen veliki “politički (ne)uspjeh”,” poručili su na stranici “Spasimo Ilovik”. Prilog možete pogledati OVDJE. 

Vijećnica Iva Rinčić, koja je s ostalim vijećnicima NL među prvima uputila otvoreno pismo Zlatku Komadini, izvijestila je o sastanku župana Zlatka Komadine i Ministarstva mora, koji je trebao riješiti problem i izvijestila o trenutnom stanju na terenu. Ono što je odlučeno na sastanku još nije poznato.

“Jučer je u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture trebao biti održan sastanak s temom luke Mrtvaška na Lošinju, odnosno problemima stanovnika Ilovika. Taj je sastanak na redovnom press kolegiju najavio župan Zlatko Komadina, dodavši da bi tom prigodom trebalo riješiti pitanje privremenog pristana u slučaju interventnih situacija. Župan je na susretu s novinarima izjavio da je sastanak organiziran na inicijativu Primorsko-goranske županije te da će se u resornom Ministarstvu okupiti svi dionici u projektu izgradnje luke Mrtvaška. S obzirom na hitnost, s nestrpljenjem očekujemo da se župan ponovo obrati novinarima i izvijesti je li sastanak održan i što je tom prilikom dogovoreno.
U međuvremenu: 1. linija Ilovik – Mrtvaška je izmještena, 2. 12.10.2021. gradilište je prazno (radovi najavljeni za siječanj 2021.); 3. Mrtvaška je raskopana (s još nepoznatim utjecajem na endemsku vrstu posidoniju); 4. srednjoškolci umjesto 30 do škole putuju 90 minuta (naravno, samo kad nema bure ili juga); 5. za hitnoće s Ilovika nema plana B…
Pomalo sve skupa podsjeća na onu “je li moguće da netko nas sabotira”?”, poručila je vijećnica Iva Rinčić.
Snimka zaslona 2021-10-14 084700
Izvor: Screenshot Facebook

Lidija Balog

Komentari