Demografski potop: Rijeka je izgubila najviše stanovnika u Hrvatskoj!

62

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu broja stanovnika, a brojke su zabrinjavajuće. Naime, prema procjeni, Hrvatska je početkom godine imala oko 4 milijuna i 48 tisuća stanovnika. Usporedimo li to s prethodnim popisom stanovištva iz 2011. godine dobivamo 237 tisuća ljudi manje. To znači da je u nešto manje od 10 godina, Hrvatska izgubila 5% populacije. Kako je riječ o prvoj procjeni, demografi procijenjuju da je stvarno stanje još i gore te da postoji mogućnost da je broj stanovnika pao ispod 4 milijuna.

Porast stanovništva bilježe tek Grad Zagreb, Istarska županija i Dubrovačko-neretvanska. Najviše stanovnika izgubila je Osječko-baranjska županija – čak 35.521, Vukovarsko-srijemska županija koja je izgubila 17 % populacije, Sisačko-moslavačka županija koja je izgubila 15 % populacije i Požeško-slavonska županija, koja je izgubila 16,5% populacije.

Što se tiče gradova, najveći pad broja stanovnika bilježi Rijeka. Rijeka je u razdoblju nešto manjem od 10 godina izgubila 10 tisuća stanovnika, a slijedi je Osijek s minusom od 7 650 stanovnika. Unatoč velikim ulaganjima države u revitalizaciju, Vukovar također prednjači u depopulaciji, a slijede ga Požega, Slavonski Brod i Đakovo. Veliki gubitak pretrpjela je i Petrinja, Sisak i Kutina.

Demografski porast bilježe Zagreb, Solin s 11,6 % rasta, Kaštela s 5,95 % rasta, Dubrovnik s 4,88% rasta i Sveta Nedelja s 4,08% rasta.

Prvu realniju demografsku sliku Hrvatske možemo očekivati krajem godine kada ćemo saznati I sastav stanovništva prema dobi, obrazovnim, migracijskim i ekonomskim obilježjima, državljanstvu, vjeri i izvorima prihoda, donosi Tportal.

L.B.

Komentari