Demografske politike prioritet su Općini Fužine

106
David Bregovac Načelnik Općine Fužine s djecom_studetnima i učenicima 2021

Demografske politike prioritet su Općini Fužine što pokazuju proračunska izdvajanja u 2022. godini gdje se za podršku mladima i njihovim obiteljima ulaže direktno 2 milijuna kuna, što je 25% izvornog proračuna koji iznosi 8 milijuna kuna.

Za dječji vrtić ulaže se 1,3 milijuna kuna godišnje te gotovo 400 tisuća kuna za osnovnu školu, od toga 190 tisuća kuna za program produženog boravka u školi te 120 tisuća kuna za prijevoz učenika. Ulaže se i u nabavku radnih materijala i bilježnica, primarno se mjerama želi podržati mlađi naraštaj i obiteljski kućni proračun. Uz to, za svako za prvo i drugo rođeno dijete općina izdvaja po 6.000 kuna, te za rođenje trećeg djeteta 8.000 kuna što iznosi oko 50 tisuća kuna godišnje.

„Potrebno nam je u području demografskih politika pokazati odgovornost i stvarnu brigu o mlađim naraštajima. Podržat ćemo obitelji i djecu maksimalno koliko možemo, a očekujem i od mjerodavnih institucija odgovorniji pristup demografskim politikama na način da se osluškuju potrebe stanovnika.“ – naglasio je David Bregovac, načelnik Općine Fužine koja pomaže lokalnoj zajednici kako kroz direktnu pomoć mladima i onemoćalima tako i kroz razvojne politike i projekte.

Javna rasprava o sufinanciranju učenika i studenata

U tijeku su i dvije javne rasprave o sufinanciranju učenika i studenata koje su proizašle na osnovu održane sjednice Općinskog vijeća 3. prosinca prošle godine i posljedično donesenih Odluka. Jedna je Javna rasprava o sufinanciranju smještaja i prehrani učenika u učeničkim domovima kojom se želi maksimalno podržati obrazovanje djece u Rijeci sa smještajem u učeničkom domu jer linije javnog prijevoza ne zadovoljavaju nastavne potrebe.

Prijedlog sufinanciranja smještaja učenika tijekom njihovog školovanja pomoć je roditeljima da u ionako teškim vremenima omoguće svojoj djeci kvalitetno školovanje u skladu s njihovim željama. Sufinancirat će se učenici sve do trenutka kada javni prijevoz bude u skladu s potrebama učenika, odnosno kada bude omogućen dovoljan broj linija kako bi svi učenici mogli nesmetano putovati i stizati na sve školske obaveze.

Druga Javna rasprava odnosi se na sufinanciranje smještaja studenata u studentskim domovima i privatnom smještaju jer javni prijevoz ne korespondira s potrebama lokalne zajednice kao što je to slučaj i s učenicima. I ova je javna rasprava i Program javnih potreba slične svrhe kao i za učenike. Općina Fužine poziva svoje sumještane na uključivanje u javne rasprave kako bi oba Programa javnih potreba u predškolskom i školskom odgoju i obrazovanju Općine Fužine za 2022. godinu što kvalitetnije zadovoljila potrebe djece. Savjetovanje s javnošću traje do zaključno do 22.. kolovoza ove godine u ponoć, što je ujedno i krajnji rok za dostavu mišljenja i prijedloga na navedene Programe. Za sufinanciranje Općina Fužine izdvojit će 3.600 kuna za svakog učenika te 6.300 kuna za svakog studenta na razini jedne kalendarske godine. Više informacija potražite na fuzine.hr mrežnoj stranici.

L.B.

Komentari