Davor Štimac: “Simboli mojih zahtjeva za potporu proračuna PGŽ su jabuka i lopta, zdrava voćka i savršena igračka”

53
davor štimac

Skupština primorsko-goranske županije će ovaj četvrtak glasovati o prijedlogu proračuna za 2023. i projekcijama za 2024. i 2025. Tim povodom nezavisni županijski vijećnik Davor Štimac održao je konferenciju za novinare.

“Da bih, kao nezavisni županijski vijećnik, podržao prijedlog Proračuna, tražim bolje razumijevanje: promicanja zdrave i pravilne prehrane te bolje razumijevanje trenutnog stanja amaterskog ekipnog loptačkog sporta, nositelja kvalitete u PGŽ.

Promicanje zdrave i pravilne prehrane posebno je važno u  vrijeme odrastanja. Osiguravanjem uvjeta za odgovarajući psihofizički rast i razvoj, pravilne prehrambene navike koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu na odabir hrane i način prehrane i u kasnijem životu te zdravlje u odrasloj dobi.

Odrasla populacija u Hrvatskoj najdeblja je u Europi, a posebno je zabrinjavajuće to što je u Hrvatskoj svako treće dijete u dobi od 8 godina prekomjerno teško ili debelo. Polazak u školu osjetljiv je trenutak u životu svakog djeteta pa tražim da se svakom prvašiću osigura dnevno jednu voćku čime ćemo donekle utjecati na njihovu zdraviju prehranu. Pokušajmo u nekoj mjeri utjecati na to da u pauzi između dva školska sata  – umjesto grickalica – pojedu voćku. Bio bih sretniji da postoji financijska mogućnost da po jednu voćku dnevno osiguramo svakom osnovcu no kapacitet proračuna to ne dopušta.

Računica je ovakva: Ako broj prvašića – njih 1.341 pomnožimo sa 175 radnih školskih dana i cijenom od 25 centi za voćku, proračunski izdatak će iznositi 58.670 eura, odnosno 442 tisuće kuna. Upravo toliko tražim da se osigura u proračunu PGŽ”, istaknuo je Davor Štimac te se osvrnuo na pitanje amaterskog ekipnog loptačkog sporta.

davor štimac

“U ovom trenutku financiranje amaterskog ekipnog loptačkog sporta, nositelja kvalitete u PGŽ nije zadovoljavajuće. Zbog toga je sve manje sportova, odnosno klubova koji se natječu u najvišem nacionalnom rangu. Teško je očekivati popularizaciju sporta, ako „mališani“ nemaju uzore u starijim uzrastima. Takvo je stanje posljedica nedovoljnog izdvajanja novca za amaterske ekipne loptačke sportove, osobito za klubove nosioce kvalitete u PGŽ.

Tražio sam da se za financiranje amaterskog ekipnog loptačkog sporta nositelja kvalitete u proračun unese iznos od dodatnih 133.000 eura, odnosno 1 milijun kuna, što je djelomično i učinjeno, dok za neuvršteni dio potrebnog iznosa – podnosim amandmane. (rukomet, odbojka, košarka, vaterpolo i nogomet- naglasak na – amaterski) Ako župan Zlatko Komadina prihvati moje amandmane, imat će moj glas za predloženi Proračun.

U vrijeme demografskog urušavanja prioritet nam mora biti stvaranje zdravih navika naše djece i mladih. Prvenstveno mislim na zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost. Hraniti se zdravo i živjeti sportski ulaganje je u budućnost pa se svaki  – u njih uloženi – euro vraća višestruko. Zato su simboli mojih zahtjeva za potporu proračuna PGŽ jabuka i lopta, zdrava voćka i savršena igračka. Napominjem da ću slične zahtjeve imati kada ubrzo na red dođe proračun Grada Rijeke”, poručio je Davor Štimac.

Komentari