Danas u PGŽ nema novih slučajeva zaraze, 2 izliječenih. U Istarskoj županiji 9 novih slučajeva koronavirusa

16

Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutno imamo 26 aktivnih slučajeva zaraze i 83 osobe koje su ozdravile.

U Istarskoj županiji danas je situacija nešto drugačija. Od 192 ispitanih uzoraka, 9 je pozitivnih. Kod 7 osoba radi se o uvezenim slučajevima, odnosno 5 iz Srbije, 1 iz Albanije i 1 iz Zagreba. Jedna osoba je kontakt s već pozitivnom osobom, a jedna novooboljela osoba je zdravstveni djelatnik iz Opće bolnice Pula, koji se zarazio izvan bolničkog sustava. “Molimo za odgovorno ponašanje svih građana i gostiju u cilju prevencije pojave i širenja oboljenja. To se posebno odnosi na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt; što kraće zadržavanje u zatvorenim prostorima, izbjegavati velika okupljanja. U svakodnevnom radu i životu, potrebno je pridržavati se preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera Civilne zaštite Istarske županije”, poručili su iz Stožera Istarske županije.

Ono što je neobično u Istarskoj županiji, a što je primijetio Dino Kozlevac jest: “Ono što smo primijetili je da nam zaraza ne dolazi s turistima. Virus dolazi iz Srbije te Bosne i Hercegovine, a njegovo je prenošenje vezano uz organizaciju svadbi, obiteljskih proslava i druženja u noćnim klubovima. Moramo biti svjesni da takvim neodgovornim ponašanjem ugrožavamo sve ostale. Svi znamo da je taj virus enigma. Sada su svi zaraženi iz Istre hospitalizirani u Općoj bolnici Pula i svi su se javili jer su imali simptome. Mogu reći da virus trenutno nije tako jak kako je bio na proljeće, ali tko zna što može biti za 20 dana ako se zaraza proširi. Zato molim sve da budu odgovorni i da si ne radimo štetu.”

Komentari