Danas se obilježava Svjetski dan beskućnika

194

10. listopada obilježava se Svjetski dan beskućnika, a diljem svijeta na različite se načine nastoji senzibilizirati javnost za njihovu problematiku. Hrvatska tu nije izuzetak, jer ni nju ne zaobilazi taj najekstremniji oblik siromaštva i socijalne isključenosti. U Hrvatskoj je evidentirano oko 2000 beskućnika – iako se smatra da je stvarno broj puno veći – a mjesta u prihvatilištima je tek 450.

Beskućnici nisu jedina ugrožena kategorija društva, ali sigurno su najneomiljenija jer to su odrasli ljudi koji su u svom životu donijeli pogrešne odluke, nisu se mogli oduprijeti poroku koji je zavladao njihovim životom, možda su bili u kreditu i ostali bez posla ili su ostali bez partnera, zanemarili sebe i sve oko sebe i našli se na ulici.

Svatko nosi svoj teret života i svatko je postao beskućnik iz nekog drugačijeg razloga, a nemaju svi istu sposobnost borbe i snalaženja u svim životnim situacijama. Ponekad jedan problem povlači drugi i osoba se ne može izvući iz tog začarnog kruga, te na kraju završi na ulici. Tada treba pomoć društva.

Među prvim centrima za prihvat beskućnika u Hrvatskoj otvoren je onaj u Osijeku, i to prije 17 godina.

Raspitajte se u svojim sredinama kako možete pomoći tim ljudima, pokažite svoju humanu stranu.

Komentari