Danas obilježavamo Svjetski dan kravate!

31

Svjetski dan kravate obilježava se svake godine 18. listopada. Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv, a istovremeno je i simbol Europe. Svjetski dan kravate proglasio je prof. Marijan Bušić, ravnatelj Academia Cravatice, 2008. godine koji je istaknuo:

„Kravata nije samo znak otmjenosti i kulture odijevanja. Vertikala kravate simbolizira ljudsku vertikalu – ljudsko dostojanstvo, samosvijest, trenutke svečanosti i slavljenja. Ravnotežom između svoje lepršavosti, s jedne strane i čvora, s druge strane, kravata simbolizira civilizacijsku ravnotežu između slobode i odgovornosti. Kravata simbolički poručuje da u komunikaciji budemo više svjesni svog dostojanstva i dostojanstva drugih, da budemo više ljudi, više gospoda, svjesni svoje slobode, ali i svojih odgovornosti. Zbog te goleme simboličke snage, kravata ima epohalnu važnost. Zato je i potrebno uvesti Dan kravate, prigodom kojeg bi se svjetska javnost senzibilizirala za te ključne vrijednosti.“

Kravata se raširila Europom u 17. stoljeću sudjelovanjem hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, a tada je kravata i prihvaćena na francuskom dvoru i postala omiljeni modni odjevni predmet među buržoazijom. Mladi francuski kralj Luj XIV. počeo je nositi kravatu 1646. kada je imao samo sedam godina te je tako na neki način odredio modni standard svih francuskih plemića. Štoviše,  1667. godine ustrojena posebna pukovnija Royal Cravates nazvana po Hrvatima koji su bili u njenom sastavu i nosili kravatu.

2003. godine pulsku Arenu obavila je najveća kravata na svijetu dugačka 808 metara crvene boje.

L.B.

Komentari