“Da, imamo imena profesora-zlostavljača” – ADU zaprimila desetak prijava zlostavljanih studentica

56

Nakon ispovijesti glumice Mirjane Radulović iz Srbije koja je bila seksualno zlostavljana u školi Miroslava Aleksića, oglasila se i hrvatska glumica Dora Lipovčan. “Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju iako sam se njome počela baviti u djetinjstvu pa je stoga ne mogu kriviti za to što mi se tada dogodilo…. Ali utoliko više razumijem danas svoje kolegice širom regije koje izlaze s takvim pričama vezanim za svoj profesionalni život i školovanje… U poslu sam vjerojatno imala sreće da nikad nisam postala meta predatora možda i zato što sam to iskustvo nosila kao krvareći ožiljak od prije i što sam dotad već razvila obrambene mehanizme koje bi svakog s takvim namjerama jasno na prvi pogled uvjerili da će se loše provesti ako ikad stavi ruku na mene… Jer vjerujem da bi taj koji bi me probao još jednom neželjeno dotaknuti u ovom životu završio iščupanog grkljana zubima… Toliko bijesa nosim u sebi od djetinjstva… nadam se da će svi sad izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, iz naših škola i akademija… Ja sam šutjela punih 15 godina prije nego sam otišla na policiju… i ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud… Al sam bar progovorila… Od tad mi duša malo manje krvari…”, objavila je Lipovčan.

Snimka zaslona 2021-01-21 102139
Izvor: Screenshot Facebook

RTL doznaje kako je u manje od 24 sata Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu zaprimila više od 10 prijava studentica o uznemiravanju i nasilju koje su pretrpjele od svojih profesora. “Imamo naravno imena, imamo ih! Javljaju se i kolegice koje su završile akademiju s nekim svojim iskustvima od prije. Osjećam odgovornost kao dekanica i kao nastavnica koja je zaposlena ovdje preko 10 godina jer to nisam vidjela, jer to nisam znala”, rekla je za RTL Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije za dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Prodekan za nastavu Zvonimir Jurić nadodao je: „To može završiti otkazom, suđenjem, ukorom – nemam pojma. Teško mi je unaprijed reći bilo što.“

Iz akademije su pozvali studente i studentice da skupe hrabrost i prekinu šutnju, da prijave zlostavljače. „Ono što je najvažnije za reći, i cure trebaju znati da se njihova anonimnost apsolutno zaštićuje na sve moguće načine. Imena od tih cura nikad neće izaći i sve će se napraviti da se anonimnost zaštiti“, kazala je studentica filmske i televizijske režije Martina Marasović koja se nalazi u povjerenstvu.

Za RTL je komentar dala i studentica dramaturgije Ema Kliman: “Nisam imala takva iskustva, ali znam puno ljudi koji su imali tako da mislim da uvijek treba vjerovati ljudima koji imaju nekakva svjedočanstva.”

Komentari