Covid-potvrde u zdravstvu i socijali obavezne od ponedjeljka, moraju ih imati i pacijenti

79

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je tri odluke o uvođenju obaveznih covid-potvrda u zdravstvo i socijalu. Covid-potvrde, odnosno obvezna testiranja za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus uvode se od ponedjeljka. 

Svi zaposlenici zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te zdravstvenih radnika, ukoliko nisu cijepljeni, morat će se testirati dva puta tjedno. Isto vrijedi i za zaposlenike u djelatnosti socijalne skrbi. Zaposlenici koji odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti covid-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca, navodi se u Odluci.

Od pacijenata koji dolaze u bolnicu na planiranu hospitalizaciju ili na planirani zahvat, pratnje pri porodu, roditelji odnosno skrbnici koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim osobama, trebat će imati covid-potvrdu. Sve će provjeravati ovlaštene osobe pružatelja zdravstvene zaštite.

Djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju s kim ostati kod kuće ili su u posjeti hospitaliziranim roditeljima, braći ili sestrama ne moraju imati covid-potvrdu ni drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Nužna pratnja osoba koje se zbog zdravstvenog stanja ne mogu samostalno sigurno kretati u zdravstvenoj ustanovi, također ne treba imati covid-potvrdu.

Covid-potvrde ili druge odgovarajuće dokaze ne moraju imati oni koji samo idu u bolnicu na pregled ili dijagnostičku obradu koja ne generira aerosol (primjerice većina radiološke dijagnostike) ili oni koji koriste zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u domovima zdravlja ili u ambulantama. Izuzeti su i oni koji dolaze u zdravstvenu ustanovu radi pružanja hitne medicinske pomoći.

Testirati se neće morati ni zaposlenici ni pacijenti kojima je dijagnoza Covida-19 postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 9 mjeseci, oni koji su imali dijagnosticirane covid-bolesnike u obitelji i imali su s njima kontakte, pri čemu su proglašavani takozvanim vjerojatnim slučajevima iako nisu laboratorijski testirani, osobe kojima je korona dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci te osobe koje su preboljele covid, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su vjerojatni slučajevi, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 9 mjeseci od primitka prve doze, javlja Index.

L.B.

Komentari