Češki soj koronavirusa stigao u Hrvatsku! Beroš želi čim prije uvesti rusko cjepivo

29

Nakon britanskog, južnoafričkog i njujorškog, potvrđeni su i slučajevi tzv. češkog soja u Hrvatskoj, doznaje RTL. Zbog velikog broja slučajeva, češke bolnice su na rubu s više od 8000 pacijenata.

Jedino što može pomoći u ovoj situaciji je cjepivo. Interes svakim danom raste, a na novoj platformi prijavljeno je više od 30 000 ljudi. “Za pacijente koji dođu zatražit ćemo pomoć iz susjedne regije ili drugih dijelova zemlje. Pokušavamo ukazati na to da smo doista na rubu snaga”, rekao je guverner regije Pardubice u Češkoj Martin Netolicky.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je: “Zamolio sam gospodina veleposlanika da se ubrza dostava te dokumentacije da bi mogli realizirati istu i da HALMED može donijeti relevantnu odluku je li rusko cjepivo kvalitetno i sigurno.” Iz ruskog veleposlanstva odgovorili su: “U razgovoru je potvrđeno da je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnik-V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona RH.”

Nabavka cjepiva moguća je i mimo europske procedure, interventnim uvozom. “U slučaju interventnog uvoza trajanje postupka teško je procijeniti dok još nemamo uvid u dokumentaciju, dakle samo trajanje postupka ovisilo bi o dokumentaciji koja bi nam u tom slučaju bila dostavljena”, kazala je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić za RTL.

Komentari