Inicijativa “Narod odlučuje” objavila: “Imamo referendum!”; Istina o Istanbulskoj zasad nema dovoljan broj potpisa

165
Slijede li nam dva referenduma?

Rok za prikupljanje potpisa istekao je u nedjelju u ponoć. Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj tvrdi da imaju nešto više od 371 tisuću potpisa, a inicijativa Narod odlučuje na svojoj je Facebook stranici objavila da ima dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

Obje su inicijative u 15 dana morale prikupiti najmanje 375 tisuća potpisa kako bi Sabor imao obavezu raspisati referendume.

Incijativa Istina o Istanbulskoj predstavila je rezultate akcije prikupljanja potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije. Prema do sada primljenim knjižicama od lokalnih koordinatora, skupili su 371.821 potpis, no ističu, da još uvijek nisu skupili knjižice sa svih potpisnih mjesta.

Ovaj dio referendumskog postupka u kojem se prikupljaju potpisi ne može biti završen dok nadležne državne službe ne donesu odluke o gradovima i općinama poput Rijeke, Pule, Siska, Gradaca, Senja i drugih koje su zabranile tj. nisu dopustile skupljanje potpisa.

“Obratili smo se Ustavnom sudu, Državnom izbornom povjerenstvu, Ministarstvu uprave, Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnom odvjetništu, te iščekujemo njihovu reakciju”, stoji u priopćenju.

Dodali su da pozivaju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da uskladi rad svojih ministarstava koja prebacuju lopticu s jednoga na drugo. “Ako ministarstva ne mogu odlučiti koje je među njima nadležno da se očituje o postupku g. Obersnela i sličnih, predsjednik Vlade bi to trebao znati”, kažu iz inicijative.

Da ima dovoljan broj prikupljenih potpisa za referendum, objavila je građanska inicijativa Narod odlučuje. Na svojoj Facebook stranici objavili su da su prikupili dovoljno potpisa za oba referendumska pitanja koja imaju za cilj demokratizaciju izbornog sustava i saborske zastupnike odgovorne biračima.

Ova građanska inicijativa kroz protekla je dva tjedna prikupljala potpise za dva referendumska pitanja vezana uz izmjenu izbornih pravila. Najviše kontroverzi pritom je izazvao prijedlog smanjenja broja zastupnika nacionalnih manjina koji ubuduće ne bi smjeli odlučivati o povjerenju Vladi niti sudjelovati u donošenju državnog proračuna.

Narod je odlučio: IMAMO REFERENDUM!!!❤️❤️❤️🍾🍾🍾💪💪💪

Objavljuje Narod odlučuje29. svibnja 2018

Komentari